EBITDA 22,8 milijardi dinara

Udvostručene investicije NIS-a u prvoj polovini godine

SrbijaVesti

29.7.2024 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Udvostručene investicije NIS-a u prvoj polovini godine Udvostručene investicije NIS-a u prvoj polovini godine
Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je da je u prvoj polovini ove godine u kapitalne projekte uložila 24,4 milijarde dinara, što je 111 odsto... Udvostručene investicije NIS-a u prvoj polovini godine

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je da je u prvoj polovini ove godine u kapitalne projekte uložila 24,4 milijarde dinara, što je 111 odsto više od investicija realizovanih u prvih šest meseci 2023. godine.

Neto dobit NIS Grupe iznosila je 5,3 milijarde dinara, dok je profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija (EBITDA) bio 22,8 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda bile su 118,1 milijardu dinara.

Dodaje se da je ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio 575.000 uslovnih tona.

Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 1,4 miliona tona, a ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 1,65 miliona tona.

Realizovan je i novi projekat u okviru energetske tranzicije kompanije – u Pogonu za proizvodnju pijaće vode Jazak izgrađena je solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp, a vrednost ovog projekta iznosi više od pola miliona evra.

“Prioritet kompanije bio je, a i na urednom periodu biće snabdevanju tržišta svim vrstama naftnih derivata tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte u Pančevu, najkompleksnijem u istoriji ove fabrike”, piše u saopštenju.

Iz kompanije su naveli da su značajna sredstva uložena u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u nastavak modernizacije maloprodajne mreže.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.