Pojačana fabrička proizvodnja i nepovoljne vremenske prilike preokrenule trend

Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije u Nemačkoj

EkologijaEUU fokusuVesti

13.9.2021 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije u Nemačkoj Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije u Nemačkoj
I pored odluke o odustajanju od termoelektrana na ugalj u Nemačkoj je, u prvoj polovini ove godine, upravo ugalj ponovo bio najvažniji izvor za... Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije u Nemačkoj

I pored odluke o odustajanju od termoelektrana na ugalj u Nemačkoj je, u prvoj polovini ove godine, upravo ugalj ponovo bio najvažniji izvor za proizvodnju struje u Nemačkoj.

U poređenju sa istim periodom prošle godine je proizvodnja u termoelektranama na ugalj porasla za 35,5 odsto, na 70 milijardi kilovat sati, saopštio je Statistički zavod Nemačke, prenosi Spiegel.

Time je ugalj zauzeo udeo od 27,1 odsto u miksu izvora za proizvodnju struje u Nemačkoj.

Vetroparkovi, na drugoj strani, proizveli su, zbog čestih isključenja iz elektromreže, 57 milijardi kilovat sati struje, što je za petinu manje nego pre godinu dana. Time je udeo vetra u proizvodnji struje opao za sedam odsto na 22,1 procenata.

Prošle godine su vetroparkovi po prvi put bili glavni izvor proizvodnje struje, a sada se situacija ponovo preokrenula u korist uglja.

Ukupno je proizvodnja struje porasla za četiri odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, a kao razlog navodi se da su posle mera zaključavanja fabrike ponovo počele sa proizvodnjom.

Nemačka planira da do 2038. godine sa mreže isključi svoje termoelektrane na ugalj.

Izvori obnovljive energije, kao što su vetroparkovi, solarne elektrane i elektrane na biomasu treba da imaju sve veću ulogu u proizvodnji struje.

Međutim, kada je reč o vetroparkovima, oni zavise od vremenskih prilika, a prvih šest meseci bili su bez mnogo vetra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...