Veliki zadaci tek predstoje pred drugom svetskom ekonomijom

Kina emituje 10 milijardi tona štetnih gasova godišnje

EkologijaSvetU fokusuVesti

10.9.2021 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina emituje 10 milijardi tona štetnih gasova godišnje Kina emituje 10 milijardi tona štetnih gasova godišnje
Kina mora da uvede apsolutno ograničenje na emisiju ugljenika u periodu do 2025. godine da bi podržala ispunjenje svojih klimatskih ciljeva, navodi se u... Kina emituje 10 milijardi tona štetnih gasova godišnje

Kina mora da uvede apsolutno ograničenje na emisiju ugljenika u periodu do 2025. godine da bi podržala ispunjenje svojih klimatskih ciljeva, navodi se u novom izveštaju uticajnog savetodavnog tela kineske vlade.

Kina trenutno nema utvrđenu granicu za emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a ima potrošnju od preko 10 milijardi tona godišnje i koju, prema pisanju agencije Reuters, namerava zapravo dodatno da podigne do najvišeg nivoa zaključno sa 2030. godinom, pre nego što postane karbonski neutralna do 2060.

Kineski savet za međunarodnu saradnju u oblasti životne sredine i razvoja (CCICED), kojim predsedava potpredsednik vlade Han Ženg, saopštio je da Kina treba da uspostavi mehanizme za kontrolu apsolutnih nivoa emisija i uvede ograničenja za pojedine provincije i industrije.

U preporukama ovog tela se takođe poziva Kina da popravi manjkavosti u svom sistemu određivanja cena emisije ugljenika, da utvrdi detaljne planove i vremenske rokove za elektrifikaciju svog transportnog sistema i uklanjanje konvencionalnih vozila iz upotrebe i za stvaranje energetskog sistema zasnovanog na obnovljivim izvorima energije.

Uloga ovog saveta je da vladi daje preporuke o politikama, ali njihovo usvajanje nije zagarantovano.

Kina se sprema da objavi dopunjene „nacionalno utvrđene doprinose“ za ostvarenje ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine, a ranije je najavila da će „unaprediti svoje klimatske ciljeve“.

Peking je pod sve većim pritiskom da se više angažuje na smanjenju potrošnje uglja i ulaganja u projekte sa intenzivnom emisijom ugljenika u zemlji i inostranstvu.

U izveštaju CCICED-a se navodi da bi Kina trebalo da „ograniči i postepeno ukine“ korišćenje javnih sredstava za ulaganja u inostranstvu u energiju zasnovanu na uglju i da „preuzme inicijativu“ u globalnoj međunarodnoj klimatskoj saradnji i upravljanju.

„Preporučuje se da Kina aktivno preuzme odgovornost kao vodeća zemlja u promovisanju zelenog i niskog-ugljeničnog globalnog razvoja“, piše u dokumentu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...