Nakon instalacije plaća se samo fiksna mesečna naknada od 700 dinara

Ugradnja solarnih panela se isplati posle 7-8 godina, pola novca daje država

SrbijaVesti

7.9.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ugradnja solarnih panela se isplati posle 7-8 godina, pola novca daje država Ugradnja solarnih panela se isplati posle 7-8 godina, pola novca daje država
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović podsetila je da je raspisan javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, pomoću kojih će računi... Ugradnja solarnih panela se isplati posle 7-8 godina, pola novca daje država

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović podsetila je da je raspisan javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, pomoću kojih će računi za električnu energiju biti višestruko manji. Mihajlović je rekla za tv Prva da je procedura ista kao za dodelu subvencija za zamenu stolarije i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave.

„Početkom oktobra će ministarstvo potpisati ugovore sa gradovima i opštinama, koji će posle toga raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati solarne panele i ka građanima. Realno je da početkom novembra imamo prve ugovore sa građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je dodala da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za sedam do osam godina.

„Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši oko 400 kilovat-sati mesečno, sa računom od oko 3.500 dinara. Jedan solarni panel može da proizvede oko 430 kilovat-sati, njegova cena je 4.000 evra, a polovinu novca daje država. To znači da se isplati za sedam do osam godina, a rok trajanja panela je 25 godina, pritom će građani mesečno plaćati samo fiksne troškove koji su oko 700 dinara“, precizirala je ministarka. Dodala je da je bitno i da nema administrativnih procedura.

„Ranije je bilo potrebno i više od 20 koraka i procedura, čekalo se od šest meseci do godinu dana. Mi smo sve sklonili. Кada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, a distribucija je dužna da ga u roku od pet dana poveže na mrežu. Nema šaltera, nema čekanja, nema birokratije“, objasnila je Mihajlović.

  • SUNCOKRET

    31.1.2022 #1 Author

    Pozdravljam ovu ideju da država da 50% sredstava za nabavku solarnih panela koji su skupi i bez pomoći države bi bilo gorovo nemoguće.

    Odgovori

  • Lolek

    5.5.2022 #2 Author

    Treba nase edukovati o alternativnim izvorima energije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...