Rekordna proizvodnja struje iz sunčeve energije ovog leta

Solarni paneli proizveli su 10 odsto struje u EU

EkologijaEUU fokusuVesti

18.8.2021 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs

Solarni paneli proizveli su 10 odsto struje u EU Solarni paneli proizveli su 10 odsto struje u EU
Snabdevanje solarnom energijom u Evropskoj uniji poraslo je tokom juna i jula 2021. godine na rekordno visok nivo, čineći 10 odsto ukupno proizvedene električne... Solarni paneli proizveli su 10 odsto struje u EU

Snabdevanje solarnom energijom u Evropskoj uniji poraslo je tokom juna i jula 2021. godine na rekordno visok nivo, čineći 10 odsto ukupno proizvedene električne energije u celom regionu, prema današnjem izveštaju nezavisnog istraživačkog centra za klimatske promene Ember.

U svih 27 članica bloka proizvedeno je gotovo 39 teravatsati (TWh) energije iz solarnih panela tokom juna i jula, što je za 10,9 TWh više nego 2018. godine, prenosi agencija Reuters.

Novi rekordi su zabeleženi u osam zemalja EU, uključujući Španiju i Nemačku, u kojima je porasla i proizvodnja i upotreba solarnih panela, navodi se u izveštaju.

U Emberu kažu da raste proizvodnja struje iz sunčeve energije na ključnim solarnim tržištima, ali da „generalno, ne raste dovoljno brzo“. Ukupna proizvodnja iz solarnih panela zaostaje za električnom energijom iz uglja, koja je u junu i julu imala udeo od 14 odsto u ukupnoj proizvodnji struje u EU, piše u studiji.

U okviru paketa klimatskih politika, Evropska komisija je predložila reviziju pravila o obnovljivoj energiji, kojima se definiše koliko brzo EU mora da povećava korišćenje izvora kao što su vetar, sunce i energija iz biomase, koja se proizvodi sagorevanjem drvenih peleta ili iverice. EU je postavila kao privremeni cilj povećanje udela obnovljive energije u finalnoj potrošnji na 40 procenata do 2030. godine, sa nivoa od približno 20 odsto u 2019. godini.

Podaci kompanije Ember pokazuju da je Nemačka zadržala vodeće mesto u regionu s najvećim udelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji, koji je povećan sa 11,5 TWh na 13,4 TWh, što je činilo 17 odsto ukupne električne energije proizvedene u zemlji tokom letnjeg perioda 2021. godine.

Španija je zabeležila najveći rast proizvodnje solarne energije u letnjem periodu u poslednje četiri godine, koji je više nego udvostručen – sa 3,1 TWh 2018. godine na 6,4 TWh ove godine, što je činilo 16 odsto ukupno proizvedene električne energije u zemlji od početka 2021. godine.

Holandija je druga po rastu proizvodnje solarne energije u protekle četiri godine, pri čemu je gotovo utrostručila proizvodnju na 3,2 TWh sa 1,1 TWh proizvedenih 2018. godine. Udeo solarne energije u njenoj ukupnoj proizvodnji struje povećan je za 10 procenata na 17 odsto.

Italija je treći najveći proizvođač energije iz solarnih panela u 2021. godini, ali nije zabeležila osetniji rast u posmatranom četvorogodišnjem periodu, budući da je, prema podacima Embera, povećala proizvodnju sa 5,7 TWh na oko 6,0 TWh.

Snabdevanje solarnom energijom u EU raslo je u proseku za 14 TWh godišnje u 2019. i 2020. godini, a procenjuje se da će tako biti i u tekućoj godini, ali će taj rast morati da se udvostruči na 30 TWh godišnje kako bi se ispunili klimatski ciljevi zacrtani do 2030. godine, navodi se u izveštaju.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.