ADNOC planira širenje kapaciteta za skladištenje ugljenika

Ujedinjeni Arapski Emirati do 2050. godine dostižu nulti nivo emisija štetnih gasova

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.11.2021 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ujedinjeni Arapski Emirati do 2050. godine dostižu nulti nivo emisija štetnih gasova Ujedinjeni Arapski Emirati do 2050. godine dostižu nulti nivo emisija štetnih gasova
Svet ne može jednostavno da “isključi“ ugljovodonike, a industrija nafte i gasa treba da investira preko 600 milijardi dolara godišnje do 2030. godine da... Ujedinjeni Arapski Emirati do 2050. godine dostižu nulti nivo emisija štetnih gasova

Svet ne može jednostavno da “isključi“ ugljovodonike, a industrija nafte i gasa treba da investira preko 600 milijardi dolara godišnje do 2030. godine da bi se zadovoljila očekivana tražnja, smatra izvršni direktor Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija (ADNOC) i ministar industrije i tehnologija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Sultan el Džaber (Sultan Al Jaber).

El Džaber je ovaj stav izneo na ADIPEC konferenciji o nafti i gasu u Abu Dabiju nakon klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Glazgovu, koji je završen sporazumom u kojem su fosilna goriva prvi put direktna meta kao ključni pokretač globalnog zagrevanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema rečima ministra, globalna zajednica je upravo zaključila COP26 samit i, sve u svemu, to je uspeh. „Ako želimo da uspešno pređemo na energetski sistem sutrašnjice, ne možemo jednostavno da se isključimo iz današnjeg energetskog sistema. Ne možemo samo da pritisnemo prekidač“, rekao je El Džaber.

Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će 2023. godine biti domaćin COP28 samita, ponovio je ovom prilikom poziv za pragmatičan pristup borbi protiv klimatskih promena uz uspostavljanje globalne energetske bezbednosti.

Proizvođači nafte iz sastava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kojoj pripadaju i UAE, branili su na samitu u Glazgovu buduću ulogu fosilnih goriva, tvrdeći da bi svet mogao da smanji emisije gasova staklene bašte, a da ne odustane od nafte i gasa.

El Džaber je rekao da ADNOC planira da poveća svoje proizvodne kapacitete na pet miliona barela dnevno do 2030. godine, radeći istovremeno na smanjenju intenziteta emisije ugljenika.

Kako je naveo, ADNOC će proširiti kapacitete za hvatanje i skladištenje ugljenika sa sadašnjih 800.000 tona godišnje na pet miliona tona, a od januara 2022. godine će priključiti nuklearnu i solarnu energiju na svoju energetsku mrežu.

„To će značajno smanjiti operativne emisije ADNOC-a i omogućiće nam da pređemo više od jedne trećine puta ka ciljanoj stopi smanjenja intenziteta emisije ugljenika do 2030. godine“, rekao je on, dodajući da će to takođe doprineti cilju UAE da dostigne neto nultu emisiju do 2050. godine.

El Džaber je poručio da će ova arapska država Persijskog zaliva učiniti da COP28 bude „katalizator praktičnih, komercijalnih, održivih energetskih rešenja“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...