gubitak moguć ako ga prodate ili kupite u pogrešno vreme

Ulaganje u investiciono zlato kao način štednje

Vesti

9.11.2023 09:43 Autor: Miljan Paunović 0

Ulaganje u investiciono zlato kao način štednje Ulaganje u investiciono zlato kao način štednje
Ukoliko razmišljate o investiciji na duži rok, koja se podvodi i kao vid štednje, ulaganje u investiciono zlato je jedna od boljih opcija. Kako... Ulaganje u investiciono zlato kao način štednje

Ukoliko razmišljate o investiciji na duži rok, koja se podvodi i kao vid štednje, ulaganje u investiciono zlato je jedna od boljih opcija.

Kako kažu iz firme Insignitus Gold za Biznis.rs, za mnoge ulaganje u investiciono zlato znači zaštita i očuvanje kapitala.

„Za razliku od papirnog novca, zlato je opšteprihvaćena valuta, te ga možete bilo gde prodati. Ulaganjem u investiciono zlato se vaš kapital čuva od gubitka, rizika i predstavlja sigurnu štednju u odnosu na papirni novac“, navode iz ove firme.

Prednost investicije u zlatu je i ta što njegova vrednost raste kada druga tržišta padaju, a kako navode iz Insignitus Golda, to pokazuju i dešavanja na berzi.

„Kada su tržišta nestabilna i vrednosti akcija padaju, zlato je sigurno utočište za sve investitore koji ne žele da rizikuju gubitak“.

Ekonomski novinar Nik Grin (Nick Green) na ovu temu kaže da ako je vaš cilj da povećate zalihe svog novca, onda ova vrsta ulaganja verovatno nije prava strategija, posebno ako ste mladi na tržištu.

„Za razliku od drugih vrsta ulaganja kao što su imovina ili akcije, nećete zarađivati nikakav prihod od zakupnine ili dividendi. Takođe, sa zlatom treba da budete obazrivi, jer možete imati gubitak ako ga prodate ili kupite u pogrešno vreme“, objašnjava Grin.

Ipak, kako dodaje, plemeniti metali imaju tendenciju da zadrže svoju vrednost na duži rok, i iz tog razgola ljudi imaju tendenciju da ih koriste za diverzifikaciju svojih portfelja kao zaštitu od kratkoročnog ekonomskog pada i političke neizvesnosti.

Iz Insignitus Golda kažu da postoje dva glavna načina za kupovinu investicionog zlata do kraja ove godine – kupovina fizičkog zlata ili ulaganje u akcije vezane za zlato, zajedničke fondove ili fondove kojima se trguje na berzi (ETF).

„Postoji mnogo načina kako kupiti investiciono zlato i ostale plemenite metale uvrstiti u svoje bogatstvo. Tradicionalna kupovina zlata podrazumeva zlatne pločice i novčiće Zlatne pločice i zlatni novčići su dva osnovna oblika najčistijeg zlata. Uvođenjem digitalnih platformi za trgovanje omogućen je lakši pristup tržištima plemenitih metala. Zlatni novčići su dostupni u različitim apoenima“, kažu iz ove firme, i ističu da oni nude dukate Franc Jozef i Wiener Philharmoniker, dva najpoznatija zlatna novčića u svetu.

„Manji novčići čine siguran korak za ulazak u svet investicionog zlata, jer za početnike predstavljaju manja ulaganja“, isitiču naši sagovornici.

Zlatne pločice su takođe dostupne u različitim veličinama i težinama, od jednog grama pa sve do jednog kilograma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.