Pozivu se do sada priključilo 40 kompanija i institucija

Unicef predstavio program za obezbeđivanje radne prakse za 2.000 mladih

SrbijaVesti

3.2.2022 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Unicef predstavio program za obezbeđivanje radne prakse za 2.000 mladih Unicef predstavio program za obezbeđivanje radne prakse za 2.000 mladih
Organizacija Unicef predstavila je inovativni program „Unapređenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse“, kojim će do kraja ove godine obezbediti praksu za 2.000 mladih u... Unicef predstavio program za obezbeđivanje radne prakse za 2.000 mladih

Organizacija Unicef predstavila je inovativni program „Unapređenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse“, kojim će do kraja ove godine obezbediti praksu za 2.000 mladih u 500 kompanija u Srbiji.

Kako je saopšteno, Unicef će podržati društvenu i ekonomsku inkluziju mladih bez posla, posebno onih iz osetljivih grupa, do 30 godina starosti, koji se ne školuju i ne obučavaju, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme.

Od otvaranja poziva u program je uključeno više od 650 mladih, a prijavilo se 40 kompanija i institucija, piše Beta.

Unicef će program realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku agencije za zapošljavanje Gi Group i u partnerstvu sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR).

Kako se  navodi u saopštenju organizacije Unicef, Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti, što je doprinelo poboljšanju položaja mladih. Stopa nezaposlenosti za stanovništvo starije od 15 godina je smanjena 2020. godine u odnosu na 2019. godinu za 1,4 odsto.

Dodaje se i da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2021. godine bila 48,3 odsto, što je porast u odnosu na prethodni period, ali da je položaj na tržištu rada za mlade i dalje je nepovoljan, velikim delom zbog manjka radnog iskustva.

„Učešćem u programu ‘Promovisanje zapošljivosti mladih kroz radne prakse’ 2.000 mladih će imati priliku da stekne iskustvo na radnom mestu u jednoj od 500 kompanija i institucija koje su spremne da ulažu u mlade i tako, nadamo se, povećaju šanse za njihovo zapošljavanje u budućnosti“, izjavila je specijalistkinja za razvoj programa za mlade i adolescente u Unicefu u Srbiji Stanislava Vučković.

Prema rečima načelnika Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u NSZ Gorana Gležnića, ovim programom se i poslodavcima pruža mogućnost da na osnovu potreba za kadrom, selekcijom obučenih mladih praktikanata, odaberu najbolje kandidate i daju im radno mesto u svojoj kompaniji.

Iz organizacije ističu i da je pokrenuta i platforma „Biram uspeh“ kako bi mladi, zahvaljujući edukaciji, imali lakši pristup tržištu rada, a poslodavci mogli da izaberu i angažuju nove kadrove obučene kroz radne prakse u trajanju od dva meseca.

  • Anna

    3.2.2022 #1 Author

    I to je početak. 2000 radnih mesta nije mnogo ali ako se svake godine bude otvaralo još mesta u nekom trenutku ćemo doći do toga da mladi mogu da zasnuju radni odnos nakon školovanja.

    Odgovori

  • FLAME

    3.2.2022 #2 Author

    Dobra stvar svakako jeste što mladi uopšte žele da rade, i to odmah nakon 18god traže posao. Mislim da tako nikada nije bilo kao sada. Zaistva svaka čast i fantastičan podstrek.

    Odgovori

  • VERA

    3.2.2022 #3 Author

    Podrška mladima mora da bude kontinuirana, da više firmi bude uključeno. Prvo traže obrazovanje, iskustvo, a da budući zaposleni ima do 30 godina. Nemoguća misija. Mladi bi trebalo da imaju interesovanje za usavršavanje i napredovanje i priliku da pokažu šta sve znaju.

    Odgovori

  • GAGA

    3.2.2022 #4 Author

    Nadam se da ce ta praksa biti placena, u suprotnom se granici sa zloupotrebom.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    4.2.2022 #5 Author

    svaka podrška mladim obrazovanim ljudima se isplati. unicef je uvek primer dobrih kampanja

    Odgovori

  • STEFAN

    4.2.2022 #6 Author

    Svakako je to dobro to ce njima znaciti

    Odgovori

  • Lelica

    4.2.2022 #7 Author

    Svaka cast za pokrenuti projekat i ideju. Kolika god brojka bila,znacajno je.

    Odgovori

  • LUKA

    4.2.2022 #8 Author

    Odlican podsticaj mladima

    Odgovori

  • MARKO7

    6.6.2022 #9 Author

    Pa baš lep gest sa njihove strane…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...