Najveći kolaps valute od dolaska Erdogana na vlast

Uprkos padu, turska lira ostaje stabilna

BankeEUNovacSvetU fokusuVesti

5.1.2022 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uprkos padu, turska lira ostaje stabilna Uprkos padu, turska lira ostaje stabilna
Turska lira je blago ojačala, smanjujući gubitke od utorka, nakon što su ekonomisti procenili da je inflacija na 19-godišnjem maksimumu. Nakon pada od 3,6... Uprkos padu, turska lira ostaje stabilna

Turska lira je blago ojačala, smanjujući gubitke od utorka, nakon što su ekonomisti procenili da je inflacija na 19-godišnjem maksimumu. Nakon pada od 3,6 odsto, lira je ojačala za 1,3 odsto.

Prema pisanju Reutersa, tokom 2021. godine došlo je do najvećeg porasta inflacije nakon dolaska Erdogana na vlast 2002. godine, kada je njena stopa rasta bila 37 odsto međugodišnje.

Skoku inflacije su najviše doprinele cene transporta, koje su porasle za 53,66 odsto u decembru u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok su cene hrane i pića porasle za 43,8 odsto.

Vođeni ovakvim pokazateljima, ekonomisti predviđaju da će pad lire, udružen sa nizom poskupljenja komunalnih usluga i povećanja plata, povećati stopu inflacije u 2022. godini koja je na njenom početku iznosila 36,1 odsto međugodišnje, piše Reuters.

Obraćajući se javnosti, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) je rekao da ekonomska politika neće ostaviti građane „na cedilu“ ekstremnog povećanja cena i promenljivih kurseva.

„Najgore smo ostavili iza sebe. Sada je vreme da se ubiru plodovi naših napora i da pokažemo da se približavamo ostvarenju proklamovanih ciljeva“, rekao je Erdogan.

Foto: Youtube screenshot

Podsetimo, centralna banka je u septembru prošle godine pod Erdoganovim pritiskom smanjila referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena na 14 odsto.

Prema izveštaju turskog statističkog instituta, potrošačke cene su u decembru na mesečnom nivou porasle za 13,58 odsto, prenosi Reuters.

Turskom valutom se, nakon objave statističkih podataka, trgovalo po kursu od 13,6 lira za dolar, što je na dnevnom nivou pad od tri odsto. Turska valuta je pošle godine izgubila 44 odsto vrednosti u odnosu na dolar, a najviše je pala tokom novembra i decembra, piše Reuters.

Indeks proizvođačkih cena je porastao 19,08 odsto na mesečnom nivou u decembru, a na godišnjem nivou je zabeležio rast od čak 79,89 odsto, što je takođe posledica skoka uvoznih cena usled kraha turske valute.

Podsetimo, Erdogan je za 2022. godinu najavio povećanje minimalnih plata za 50 odsto na oko 275 dolara mesečno. Analitičari očekuju da bi ta mera mogla da povuče ukupnu inflaciju potrošačkih cena od 3,5 do 10 odsto. Povećanje plata obuhvatilo bi oko šest miliona radnika, ali bi nova minimalna plata i dalje bila niža od ekvivalentnih 380 dolara, godinu dana ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...