Agresivno povećanje kamata predstavlja najefikasnije rešenje

Inflacija u Turskoj 36 odsto

NovacSvetVesti

4.1.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Turskoj 36 odsto Inflacija u Turskoj 36 odsto
Inflacija u Turskoj je u decembru 2021. godine porasla znatno više nego što se očekivalo, na 36,08 odsto međugodišnje, što je najviši nivo od... Inflacija u Turskoj 36 odsto

Inflacija u Turskoj je u decembru 2021. godine porasla znatno više nego što se očekivalo, na 36,08 odsto međugodišnje, što je najviši nivo od septembra 2002. godine, i posledica dramatičnog pada lire u poslednjih nekoliko meseci.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u Turskoj su porasle u decembru za 13,58 odsto, saopštio je turski statistički institut, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U anketi britanskog lista analitičari su predviđali mesečni rast inflacije od devet odsto, i međugodišnji od 30,6 odsto u poslednjem mesecu u prošloj godini.

Turskom valutom se, nakon objave statističkih podataka, trgovalo po kursu od 13,6 lira za dolar, što je na dnevnom nivou pad od tri odsto. Turska valuta je pošle godine izgubila 44 odsto vrednosti u odnosu na dolar, a najviše je pala tokom novembra i decembra.

Indeks proizvođačkih cena je porastao 19,08 odsto na mesečnom nivou u decembru, a na godišnjem nivou je zabeležio rast od čak 79,89 odsto, što je takođe posledica skoka uvoznih cena usled kraha turske valute.

Decembarski rast inflacije na godišnjem nivou je drugi najviši od septembra 2002. godine, kada je ta stopa iznosila 37 odsto, pre nego što je partija predsednika Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) prvi put došla na vlast u novembru te godine.

Skoku inflacije su najviše doprinele cene transporta, koje su porasle za 53,66 odsto u decembru u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok su cene hrane i pića porasle za 43,8 odsto.

„Centralna banka implicira da je pritisak na cene nastao zbog ograničenja ponude i da ne može ništa da uradi povodom toga. Potrebno je odmah i agresivno povećati kamate. Godišnja inflacija će verovatno dostići 40 do 50 odsto do marta“, izjavila je suvlasnica konsultantske kompanije Spin Consalting u Istanbulu Ozlem Deriči Sengul (Özlem Derici Şengül).

Inflacija u Turskoj je pre decembra iznosila oko 20 odsto, podstaknuta padom lire na rekordno nizak nivo, nakon što je centralna banka od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena.

Turska centralna banka je saopštila da privremeni faktori podstiču rast cena i predviđa da će inflacija kratkoročno slediti nestabilnost deviznog kursa.

Turska valuta je u decembru pala na rekordni minimum od 18,4 lire za jedan dolar, pre nego što se naglo oporavila pretprošle nedelje zahvaljujući intervencijama centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu i Erdoganovom programu za zaštitu depozita položenih u lirama od oscilacija domaće valute prema stabilnim valutama.

Centralna banka je u oktobru predviđala da će na kraju godine inflacija iznositi 18,4 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...