Nemačka od Brisela traži odlaganje novih pravila za sadnju, kako bi se proizvelo više pšenice

Uredbom o plodoredu zabranjeno gajenje istog useva dve godine uzastopno

AgrobiznisBiznisEUVesti

19.5.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uredbom o plodoredu zabranjeno gajenje istog useva dve godine uzastopno Uredbom o plodoredu zabranjeno gajenje istog useva dve godine uzastopno
Nemački ministar Džem Ezdemir (Cem Özdemir) lobira kod Evropske komisije da odloži novu uredbu o plodoredu (planirani redosled gajenja useva), kako bi poljoprivrednici mogli da... Uredbom o plodoredu zabranjeno gajenje istog useva dve godine uzastopno

Nemački ministar Džem Ezdemir (Cem Özdemir) lobira kod Evropske komisije da odloži novu uredbu o plodoredu (planirani redosled gajenja useva), kako bi poljoprivrednici mogli da uzgajaju više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini.

Prema novim propisima, koji bi trebalo da se primenjuju od 2023. godine, poljoprivrednici ne bi smeli dve godine zaredom da uzgajaju isti glavni usev na istoj oranici. Međutim, Ezdemir je zatražio da se primena novih propisa odloži za godinu dana i istakao da je njegov zahtev zasnovan na trenutno zategnutom globalnom tržištu žitarica, prenosi Politika pozivajući se na Euractiv.

„Zbog toga lobiram u Briselu da odloži novu šemu plodoreda kako bi naši proizvođači mogli da proizvedu više pšenice”, izjavio je on i dodao je da bi takvo ograničenje onemogućilo jesenju setvu te žitarice na mnogim površinama, prenosi Agroklub.

Poljoprivrednici su uslovljeni poštovanjem Uredbe o plodoredu, poznatije kao standard GAEC 7. Ova pravila dozvoljavaju proizvođačima da primaju direktna plaćanja od Zajedničke poljoprivredne politika samo ako ispunjavaju set minimalnih zahteva.

Proizvodnja pšenice je jedna od strateških grana nemačke poljoprivrede. Ova zemlja ne zavisi od njenog uvoza i sama podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom. Istovremeno, važan je svetski izvoznik s tržišnim udelom od pet odsto u 2020. godini.

Stoga ne čudi što je nemački ministar izjavio kako bi odgađanje olakšalo planiranje proizvodnje i setvu za domaće uzgajivače i implementaciju poljoprivrednih subvencija EU 2023. godine.

Selija Nisens (Celia Nyssens) iz Evropskog biroa za životnu sredinu naglasila je da je to pogrešan predlog, jer je poštovanje plodoreda od ključnog značaja za suzbijanje štetočina i zaštitu zemljišta. Ona smatra da bi zemljište i useve trebalo preusmeriti za proizvodnju hrane za ljude, a ne za bioenergiju ili stočnu hranu.

Proizvođači kukuruza su do sada najviše imali problema s poštovanjem ovih pravila uzgoja. Inicijativu nemačkog ministra je podržalo Udruženje nemačkih poljoprivrednika.

„Želimo da nastavimo proizvodnju pšenice u istom obimu. Sada očekujemo predloge Brisela i Berlina za to kako da se reši prehrambena kriza”, istakao je predsednik udruženja Joakim Rukvid (Joachim Rukwied).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...