USKORO KOMBINACIJA VAKCINA ASTRAZENECA I SPUTNIK Kompatibilne supstance po pristupačnoj ceni

LifestyleSvetVestiZdravlje

11.12.2020 17:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

USKORO KOMBINACIJA VAKCINA ASTRAZENECA I SPUTNIK Kompatibilne supstance po pristupačnoj ceni USKORO KOMBINACIJA VAKCINA ASTRAZENECA I SPUTNIK Kompatibilne supstance po pristupačnoj ceni
Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopštila je u petak da će uskoro započeti saradnju sa ruskim Institutom Galameja, koji je proizveo Sputnik vakcinu protiv korona... USKORO KOMBINACIJA VAKCINA ASTRAZENECA I SPUTNIK Kompatibilne supstance po pristupačnoj ceni

Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopštila je u petak da će uskoro započeti saradnju sa ruskim Institutom Galameja, koji je proizveo Sputnik vakcinu protiv korona virusa, kako bi zajednički istražili da li se njihove supstance mogu uspešno kombinovati.

Ruski fond za direktna ulaganja koji je finansirao razvoj vakcine „Sputnik V“ saopštio je da će klinička ispitivanja kombinovanja vakcina započeti do kraja godine, prenosi CNBC. AstraZeneca je navela u svom saopštenju da bi kombinovanje dve vakcine moglo da doprinese njihovoj efikasnosti.

Ove dve vakcine su slične i mogu se kombinovati, jer obe sadrže proteinski genetski materijal Sars-CoV-2, a rani rezultati ispitivanja vakcine Sputnik u kasnoj fazi su obećavajući, prenosi BBC. Mešanje dve slične vakcine moglo bi dovesti do boljeg imunog odgovora ljudskog organizma. Testiranja će biti obavljena u Rusiji, ali još nije poznato koliko punoletnih dobrovoljaca će obuhvatiti.

AstraZeneca je u novembru, po svemu sudeći prerano proglasila uspeh vakcine koju je razvila zajedno sa Univerzitetom Oxford, pa je nakon dodatnih testiranja potvrdila poboljšanja ove nedelje. Vakcina je efikasna 70 odsto i nije štetna, objavio je medicinski časopis Lancet. Vakcina je prijavljena za registraciju u SAD, kao i u Indiji, gde se to pitanje rešava po ubrzanoj proceduri uporedo sa zahtevom za odobrenje upotrebe vakcine kompanija Pfizer i BioNTech.

Praktična prednost vakcine AstraZeneca i Oxforda je što se može transportovati na temperaturi 2-8 stepeni Celzijusovih, baš kao i Sputnik, dok se vakcina BioNTecha i Pfizera čuva na 70 stepeni ispod nule. Rusi tvrde da je efikasnost vakcine Sputnik 90 odsto.

Osim po hemijskom sastavu, vakcine Oxforda i Galameje slične su i po ceni. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je na samitu G20 ponudio vakcinu po međunarodnoj ceni nižoj od 10 dolara po dozi. AstraZeneca je najavila da će njena vakcina koštati tri funte, ili četiri dolara po dozi. Istovremeno, vakcina koju proizvode Pfizer i BioNTech košta 33 dolara. Budući da je za imunizaciju potrebno primiti dve doze, razlika u ceni je dvostruka.

Najzad, ruski mediji kritikovali su zapadnu javnost i Bila Gejtsa lično da u interesu američkih farmaceutskih kompanija pominju samo Pfizer i BioNTech, Modernu, AstraZenecu, Johnson&Johnson i Novavax, a ne i njihov Sputnik „uviđajući u ruskoj vakcini ogromnog konkurenta na svetskom tržištu“, kako ocenjuje Vzglyad. AstraZeneca je britansko-švedska kompanija. Takođe se navodi da Moskva ne očekuje da će uskoro biti odobrena upotreba vakcine Sputnik u EU.

  • Goca Bg

    11.12.2020 #1 Author

    Takmicenje ko ce vise da profitira…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...