Prema najavama ministarke Vujović poziv za dodelu sredstava za uklanjanje otpada širom Srbije

Uskoro konkurs za uklanjanje deponija

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

3.5.2021 18:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uskoro konkurs za uklanjanje deponija Uskoro konkurs za uklanjanje deponija
Ministarstvo zaštite životne sredine će tokom maja raspisati konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima,... Uskoro konkurs za uklanjanje deponija

Ministarstvo zaštite životne sredine će tokom maja raspisati konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima, a ministarka Irena Vujović najavljuje i da će krajem godine početi i izgradnja regionalnih reciklažnih centara.

Vujović objašnjava da je ministarstvo koje vodi, od lokalnih samouprava tražilo da popišu divlje deponije, kako bi se dobila kompletna slika ovog problema.

„Najviše je deponija uz auto-puteve i na obalama reka i one ne samo što predstavljaju ružan prizor nego zagađujući životnu sredinu, negativno utiču na kvalitet života građana“, kaže ministarka Vujović za Tanjug.

Jedan od uslova za dobijanje podrške na ovom konkursu biće da na gradskim deponijama postoje kapaciteti gde bi otpad sa divljih deponija mogao da se smesti.

To, kaže ministarka, često predstavlja problem zato što dosta gradovi i njihovih deponija nemaju više kapaciteta za novi otpad.

„Zato mnoge od njih saniramo, proširujemo im kapacitete, kao što je deponija Duboko u Užicu, zatim gradska deponija u Čačku, koja je kompletno sanirana“, navodi za Tanjug Vujović.

Dodaje da će se, takođe, sanirati mesta na kojima su bile deponije i revitalizovati zemljišta koja se neretko nalaze u samom centru grada.

Ministarka ukazuje da se u rešavanju problema čvrstog otpada, radi paralelno na nekoliko koloseka, te da se mnogo očekuje od regionalnih reciklažnih centara.

Početak njihove izgradnje planiran je za kraj godine i to putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Kada budemo izgradili te centre, a gradićemo ih po fazama, moći ćemo da kažemo da smo upravljanje čvrstim otpadom stavili pod kontrolu“, ističe ministarka.

Ona naglašava da je, kada je reč o uklanjanju divljih deponija, veoma važna redovna kontrola od strane lokalnih inspekcija, jer ako se jednom očišćeni teren za nekoliko dana ili nedelja ponovo pretvori u smetlište, problem nije trajno rešen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...