Hrane ima dovoljno uprkos suši, a nestašica mleka u okruženju može biti naša šansa

Uskoro novi konkursi za ratare i stočare i povećanje premije za mleko

SrbijaVesti

22.8.2021 10:20 Autor: Gordana Bulatović 0

Uskoro novi konkursi za ratare i stočare i povećanje premije za mleko Uskoro novi konkursi za ratare i stočare i povećanje premije za mleko
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će hrane biti dovoljno uprkos suši i da će zemlja biti „u plusu i te... Uskoro novi konkursi za ratare i stočare i povećanje premije za mleko

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će hrane biti dovoljno uprkos suši i da će zemlja biti „u plusu i te kako“ jer je ove godine cena kukuruza viša nego prošle godine. Naveo je da će prinos kukuruza biti manji zbog ekstremno visokih temperatura u julu i nedovoljno kiše.

„Imaćamo šest tona po hektaru. Više od milion hektara je posejano, biće dosta za Srbiju, biće i za izvoz“, rekao je ministar poljoprivrede za RTS. Dodao je da će ove godine moći više da se zaradi jer su cene više. „Bićemo u plusu što se tiče novca i te kako“, naglasio je Nedimović.

Kada je reč o konkursu iz IPARD programa, ministar kaže da je namenjen svakom gazdinstvu koje želi da „pređe iz nivoa 1 u nivo 2 ‘video-igre’ zvane poljoprivreda“. „Maksimalno je povrat 700.000 evra, a za mlekarstvo milion evra. To su jako važna sredstva, kojima se dižete iz proizvođača sirovina na proizvodnju poluproizvoda i proizvoda“, navodi ministar.

Dodaje da je za konkurs za voćare i povrtare, koji je sproveden u saradnji sa Svetskom bankom, bilo 2.400 zahteva, od kojih se 90 odsto njih odnosilo na traktore. Rezultati konkursa biće objavljeni za dve-tri nedelje, kaže ministar, i podseća da su uslovi konkursa bili veoma povoljni, gde je 50 odsto grant, 40 odsto kredit i 10 odsto učešće.

Novac će, prema njegovim rečima, dobiti oko 700-800 ljudi. „Najveći broj zahteva je iz Zlatiborskog okruga, Jablaničkog, gde se gaji voće i povrće, sa novom mehanizacijom je i veći kvalitet“, navodi Nedimović i dodaje da će novac biti isplaćen sledećeg meseca, kao i da se uskoro očekuje novi konkurs za ratare i stočare.

Govoreći o proizvođačima mleka koji su u velikom gubitku zbog rasta cena žitarica, Nedimović je rekao da će u narednim danima biti doneta odluka o povećanju premije za mleko, sa sedam na 10 dinara.

„To je jedna od mera, ostalo narednih dana. Videćemo kako će to sve da ide. Samo Srbija ima dovoljno mleka u okruženju, sve ostale zemlje nemaju dovoljno mleka i to je naša šansa. Kad se nešto pojavi kao problem, ako imate dovoljno pameti možete to da pretvorite u svoju šansu i nadam se da ćemo to uraditi u sektoru mlekarstva“, rekao je ministar poljoprivrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...