Povećane projekcije privrednog rasta za 2021. godinu

Uspešan završetak prve revizije aranžmana sa MMF

BankeInvesticijeNovacPoslovanjeSrbijaVesti

20.12.2021 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uspešan završetak prve revizije aranžmana sa MMF Uspešan završetak prve revizije aranžmana sa MMF
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je 20. decembra odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan... Uspešan završetak prve revizije aranžmana sa MMF

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je 20. decembra odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI).

S obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate, odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, saopštila je Narodna banka Srbije.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda ocenjuje da je u toku snažan oporavak ekonomske aktivnosti, koji je podržan obimnom i pravovremenom reakcijom nosilaca politike i snažnim pretkriznim rastom. Po tom osnovu, bruto domaći proizvod Srbije je već u prvom tromesečju 2021. godine nadmašio pretkrizni nivo. Međunarodni monetarni fond sada projektuje još i veći rast od prethodno projektovanog rasta u 2021. godini i nepromenjen rast u 2022. godini od 4,5 odsto.

Kako se navodi u saopštenju NBS, u izveštaju Međunarodni monetarni fond naglašava značaj koji održavanje stabilnosti deviznog kursa dinara prema evru, i tokom pandemije, ima za očuvanje ukupnog potrošačkog i investicionog poverenja.

Ocenjeno je i da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da je odluka o uspešnom završetku prvog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

Odbor izvršnih direktora MMF-a očekuje da će se s postepenom normalizacijom tražnje i ponude inflacija vratiti u donju polovinu ciljanog raspona u drugoj polovini 2022. godine, kada će iščeznuti efekti suše iz ove godine i stabilizovati se cene energenata. Ocenjuje se i da je Narodna banka Srbije započela adekvatno i oprezno pooštravanje monetarnih uslova putem upravljanja likvidnošću, ne menjajući nivo referentne kamatne stope.

U izveštaju MMF ocenjuje i da su faktori aktuelnog kretanja inflacije privremeni i da su njihovi indirektni efekti ograničeni, pri čemu Narodna banka Srbije treba da bude spremna da reaguje ako bi se javila potreba kako bi inflaciona očekivanja ostala usidrena. Navodi se da je bazna inflacija očuvana unutar ciljanih granica, kao i inflaciona očekivanja u srednjem roku, koja su i dalje usidrena.

„Za Narodnu banku Srbije prioriteti su poznati – obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu. U suočavanju sa izazovima iz međunarodnog okruženja, Narodna banka Srbije nastavlja pažljivo da odmerava donošenje svake odluke, a fleksibilnost našeg monetarnog okvira, koju smo sami kreirali, omogućava nam da reagujemo u najkraćem roku ako bi uslovi to zahtevali”, ocenjuje guverner Jorgovanka Tabaković.

U izveštaju Međunarodni monetarni fond ocenjuje i da je budžet za 2022. godinu dobro odmeren i da predviđa: (1) dalje smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto bruto domaćeg proizvoda; (2) umeren rast zarada u javnom sektoru i penzija; (3) zadržavanje kapitalnih investicija na visokom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...