USPORILA DEFLACIJA U BIH Smanjen indeks potrošačkih cena u junu za 1,5 odsto

RegionVesti

28.7.2020 14:50 Autor: Ljiljana Begović 0

USPORILA DEFLACIJA U BIH Smanjen indeks potrošačkih cena u junu za 1,5 odsto USPORILA DEFLACIJA U BIH Smanjen indeks potrošačkih cena u junu za 1,5 odsto
Indeks potrošačkih cena (CPI) u Bosni i Hercegovini u junu je smanjen za 1,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon što... USPORILA DEFLACIJA U BIH Smanjen indeks potrošačkih cena u junu za 1,5 odsto

Indeks potrošačkih cena (CPI) u Bosni i Hercegovini u junu je smanjen za 1,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon što je u maju  zabeležio pad od 2,1 procenata, objavio je Državni zavod za statistiku.

Potrošačke cene u Bosni porasle su u junu za 0,1 odsto, nakon što su u maju izgubile 0,8 posto, objavio je zavod. Cene hrane i bezalkoholnih pića u junu porasle su za 1,1 odsto, cene alkoholnih pića i duvana povećane su za 5,5 odsto, cene zdravstva za 1,2 procenata, a komunikacija za 0,6 odsto.

Cene prevoza pale su za 12,4 odsto, odeće i obuće za 10,1, stanovanja i režijskih izdataka za 0,7, nameštaja, kućnih aparata i redovnog održavanja kuće za 0,8 odsto.

Foto: Pixabay.com

U periodu januar-jun 2020. godine inflacija je iznosila 0,6 odsto.

Indeks potrošačkih cena u Bosni i Hercegovini izračunava se na osnovu reprezentativne liste proizvoda koju u 2020. godini čini 617 proizvoda. Svakog meseca prikuplja se oko 21.000 cena na unapred definisanom uzorku prodajnih mesta na dvanaest geografskih lokacija, prenosi Indikator.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...