NAKON ŠESTODNEVNE BLOKADE PONOVO ZAPLOVILI BRODOVI

Uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal

SvetVesti

30.3.2021 00:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal Uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal
Nakon šestodnevne blokade ponovo je uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal i zaplovili su prvi brodovi iz jezera između severnog i južnog kraka kanala, gde... Uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal

Nakon šestodnevne blokade ponovo je uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal i zaplovili su prvi brodovi iz jezera između severnog i južnog kraka kanala, gde je bilo blokirano 45 brodova, preneo je Tass.

Jedan od najvećih kontejnerskih brodova sveta Ever Given blokirao je Suecki kanal gotovo nedelju dana, nakon što se nasukao, a danas su ga tegljači pomerili u plovni deo kanala i „oslobođen“ je neoštećen, potvrdio je predsednik Uprave Sueckog kanala Osama Rabi, prenela je egipatska televizija TV Nil.

Egipatska televizija je izvestila da na prolazak kroz kanal čeka više od 400 brodova, preneo je ranije Rojters.

Među brodovima koji čekaju nalaze se teretnjaci koji prevoze sve vrste robe, od žitarica do cementa, nafte i hemikalija, kao i osam brodova koji prevoze žive životinje i tankere za vodu.

Tanjug/AP

Britanski pomorski list „Lloyd’s List“ izneo je procenu da vrednost tereta koji svakodnevno prolazi kanalom iznosi u proseku 9,7 milijardi dolara. U jednom danu ka Zapadu putuje roba vrednosti 5,1 milijardu dolara, dok ka Istoku idu proizvodi vredni 4,6 milijardi dolara. Prema njegovoj računici, blokada broda Ever Given košta oko 400 miliona na sat!

Podsetimo, Ever Given se zaglavio dijagonalno preko južnog dela kanala, najkraće brodske rute između Evrope i Azije, po jakom vetru rano 23. marta.

Suecki kanal, koji razdvaja Afriku od Azije, jedna je od najprometnijih pomorskih trgovinskih ruta na svetu, kojom se obavlja skoro 12 odsto ukupne svetske trgovine. Tečni prirodni gas, sirova nafta i derivati koji se prevoze preko ovog kanala, imaju udeo do deset odsto u globalnom brodskom prevozu energenata. Alternativni pravac za brodove je ruta preko Rta dobre nade, kojom se zaobilazi rog Afrike, a koji produžava putovanje između Zapada i Istoka za desetak dana.

Suecki kanal otvoren je 1869. godine, a dugačak je 193,3 kilometra. Kanal je širok od 61 do 91 metar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...