umesto dosadašnjih 60 dana

Usvojen predlog zakona: Izabrani lekar može da odobri do 30 dana bolovanja

SrbijaVesti

5.10.2023 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Usvojen predlog zakona: Izabrani lekar može da odobri do 30 dana bolovanja Usvojen predlog zakona: Izabrani lekar može da odobri do 30 dana bolovanja
Članovi Vlade Srbije usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje... Usvojen predlog zakona: Izabrani lekar može da odobri do 30 dana bolovanja

Članovi Vlade Srbije usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je predloženo da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO-a.

Takođe, ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana, i to kod osiguranika obolelih od malignih bolesti, onih koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici.

Predloženim izmenama i dopunama, pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno, a mogućnosti zloupotrebe značajno umanjene, što će doprineti ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojim se usklađuje način vođenja te dokumentacije i evidencije u elektronskoj formi.

Nova zakonska rešenja predviđaju gde, na osnovu čega, kako i u kom obliku se vodi zdravstvena dokumentacija i evidencije, koji su izuzeci od propisanog pravila, ko je odgovoran za tačnost unesenih podataka, kao i obaveza zdravstvenog radnika odnosno zdravstvenog saradnika da u postupku vođenja zdravstvene dokumentacije i evidencija poštuje najviše standarde ljudskih prava i bezbednosti pacijenta, kao i tajnost podataka.

Precizirano je šta je zdravstveni karton, stomatološki karton, ko ga vodi, ko unosi podatke u karton i u koje softversko rešenje, kao i ko je odgovoran za tačnost podataka koji se nalaze u zdravstvenom kartonu.

U elektronskoj formi vodiće se i evidencije o imunizaciji, vođenje protokola, istorija bolničkog lečenja i drugo.

 • SUNCE

  5.10.2023 #1 Author

  Sve rezu pa i bolovanje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.10.2023 #2 Author

  Slazem se,odredjene sifre bolesti i trudnoca svakako da treba lekar da produzi do 60 dana,a sve ostalo na komisiju.U drzavnim ustanovama sa godisnjeg od 4 nedelje idu pravo na bovanje,dosta je bilo.

  Odgovori

 • Željka

  5.10.2023 #3 Author

  Dobro osmišljen program. Onima kojima je potrebno, svakako će imati pravo na bolovanje. Dok se drugima sprečava zloupotreba.

  Odgovori

 • Dux011

  5.10.2023 #4 Author

  Ispod toga bi bilo ponizavajuce, a ovo deluje kao neki optimum…

  Odgovori

 • SABRINA

  6.10.2023 #5 Author

  Sve navedeno mi se stvarno čini korektno.

  Odgovori

 • BLIZANAC

  7.10.2023 #6 Author

  Još će malo uvesti i zabranu bolovanja

  Odgovori

 • ŽIZI

  8.10.2023 #7 Author

  Za bolovanje su krivi šefovi

  Odgovori

 • Brana

  8.10.2023 #8 Author

  Skroz ok

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...