Evropski parlament izglasao propis nakon najdužih pregovora u istoriji

Usvojen zakon kojim se ograničava upotreba AI

EUVesti

13.3.2024 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Usvojen zakon kojim se ograničava upotreba AI Usvojen zakon kojim se ograničava upotreba AI
Evropski parlament usvojio je Zakon o veštačkoj inteligenciji, čiji je cilj da se obezbedi pouzdanost tehnologije, ali istovremeno i da se održi konkurentnost Evropske... Usvojen zakon kojim se ograničava upotreba AI

Evropski parlament usvojio je Zakon o veštačkoj inteligenciji, čiji je cilj da se obezbedi pouzdanost tehnologije, ali istovremeno i da se održi konkurentnost Evropske unije u ovoj oblasti.

Obavezujućom merom, koja je dobila glas 523 poslanika, biće zabranjena i ograničena upotreba veštačke inteligencije za niz praksi koje se smatraju neetičkim ili krše osnovna ljudska prava, kao što su prepoznavanje emocija na radnom mestu, klasifikacija pojedinaca po etničkoj i verskoj pripadnosti, seksualna orijentacija, društveno bodovanje ili prepoznavanje lica.

Za sadržaj kreiran pomoću veštačke inteligencije, moraće da se naglasi da je nastao ovom tehnologijom. Pored toga, kompanije koje koriste veštačku inteligenciju moraće da razviju svoje modele tako da ne generišu nezakonit ili diskriminatorski sadržaj, prenose Financije.hr.

Zakonom su određene četiri kategorije rizika od upotrebe veštačke inteligencije, od najrizičnijih u oblastima kao što su saobraćaj i zapošljavanje, do onih sa minimalnim rizikom kao što su video igrice ili filteri za neželjenu poštu. Prema opasnostima, EU predviđa obim nadzora i pravila koja se moraju poštovati.

Image by rawpixel.com on Freepik

Komesar za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton (Thierry Breton) rekao je tokom rasprave o zakonu da su pregovori o tom aktu najduži u istoriji Evropske unije i da je u njima učestvovalo 350 organizacija.

„Uspeli smo da pronađemo balans između upravljanja rizikom i promocije inovacija“, smatra Breton.

Jedan od poslanika Dragoš Tudorače (Dragos Tudorache) iz redova liberala naglasio je da se tim aktom obezbeđuje „kontrola ljudi nad tehnologijom“, ali i upozorio da će veštačka inteligencija iz temelja promeniti naša društva i da ostaje mnogo posla.

Članice EU sada imaju 12 meseci da imenuju nacionalne regulatore koji će sarađivati sa Kancelarijom za veštačku inteligenciju koja se osniva u okviru Evropske komisije.

  • AJA

    13.3.2024 #1 Author

    Dobra vest sto je usvojen zakon o vestackoj inteligenciji…

    Odgovori

  • LEA

    24.3.2024 #2 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...