Odredbe usklađene sa normativima EU

Usvojen Zakon o tržištu kapitala i set finansijskih propisa

SrbijaVesti

24.12.2021 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojen Zakon o tržištu kapitala i set finansijskih propisa Usvojen Zakon o tržištu kapitala i set finansijskih propisa
Skupština Srbije usvojila je Zakon o tržištu kapitala koji bi trebalo da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji. Ministar finansija Siniša... Usvojen Zakon o tržištu kapitala i set finansijskih propisa

Skupština Srbije usvojila je Zakon o tržištu kapitala koji bi trebalo da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji.

Ministar finansija Siniša Mali na načelnoj raspravi je rekao da je cilj da privreda što brže raste, i da to znači veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije, a to je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije.

“Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama“, pojasnio je Mali, prenosi B92.

Kao važne je naveo četiri činjenice, od kojih je prva to što podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

Siniša Mali
Foto: Tanjug

Ministar je istakao da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima na kojima investitori  insistiraju da bi ulagali u našu zemlju.

“Takođe, usklađen je sa normativima Evropske unije, što je jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije”, naveo je Mali.

Skupština je usvojila i izmene i dopunama Zakona o e-fakturama kojim je definisano da se prvobitni rok za javne subjekte da primaju i čuvaju e fakture sa 1. januara sledeće godine pomera na 1. maj, dok svi ostali rokovi, kako je objasnio Mali, ostaju isti.

Izmenama i dopunana Zakona o utvrđivanju druge garantne šeme zbog produženog dejstva pandemije korona virusa predviđeno je da se pojedinim sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom omogući da ako su po ovoj garantnoj šemi uzeli kredit i vratili ga, mogu ponovo da ga uzmu.

Kako je naglasio ministar Mali, reč je pre svega o putničkom transportu, ugostiteljstvu, turističkim agencijama i hotelijerstvu u gradovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...