vlada srbije definisala konkretne mere i aktivnosti

Usvojena Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine

SrbijaVesti

8.8.2024 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojena Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine Usvojena Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija u Republici Srbiji do 2027. godine, kojom se određuju nacionalni prioriteti u... Usvojena Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija u Republici Srbiji do 2027. godine, kojom se određuju nacionalni prioriteti u planiranju izgradnje, i pružanja javnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga od interesa za državu i usklađuju aktivnosti svih nosilaca pojedinih mera za period od 2024. do 2027. godine.

Ovaj dokument akcenat stavlja na unapređenje elektronskih komunikacionih mreža i povezanosti, što obuhvata uključenost i mogućnost pristupa i korišćenja sadržaja i usluga digitalnog društva putem širokopojasnog pristupa, i podržava primenu novih naprednih tehnologija, navodi se na sajtu vlade.

Sastavni deo dokumenta je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije, kojim su definisane konkretne mere i aktivnosti kako bi se realizovali postavljeni ciljevi.

Te aktivnosti treba da doprinesu unapređenju digitalnih znanja i veština građana, podizanju kapaciteta zaposlenih u javnom i privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama, digitalizaciju usluga i poslovanja u javnom i privatnom sektoru i unapređenje informacione bezbednosti građana, javne uprave i privrede.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim i nerazvijenim područjima Republike Srbije za period od 2024. do 2026. godine, čiji je cilj da se podsticajima države omogući povezivanje na internet približno 880 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih i organa lokalne samouprave, kao i približno 152.000 domaćinstava.

Na ovaj način se građanima u ruralnim predelima omogućava pristup savremenim elektronskim servisima, a privredi, naročito mikro i malim preduzećima, da dostignu isti kvalitet usluga kao preduzeća u razvijenijim delovima. Poseban značaj se ogleda u tome što će se smanjiti digitalni jaz koji postoji između ruralnih i urbanih područja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.