Bivši šef bezbednosti Twittera podneo žalbu u vezi sa spam nalozima

Uzbunjivač optužio društvenu mrežu za laganje Ilona Maska

Hi-techLifestylePoslovanjeVesti

23.8.2022 19:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uzbunjivač optužio društvenu mrežu za laganje Ilona Maska Uzbunjivač optužio društvenu mrežu za laganje Ilona Maska
Bivši šef kompanije Twitter zadužen za bezbednost Pejter Zatko (Peiter Zatko) naveo je da je ova firma “lagala” Ilona Maska (Elon Musk) u vezi... Uzbunjivač optužio društvenu mrežu za laganje Ilona Maska

Bivši šef kompanije Twitter zadužen za bezbednost Pejter Zatko (Peiter Zatko) naveo je da je ova firma “lagala” Ilona Maska (Elon Musk) u vezi sa lažnim nalozima na platformi, navodi se u žalbi uzbunjivača koju je objavio The Washington Post.

U žalbi koja je u julu upućena Komisiji za hartije od vrednosti i berze, Federalnoj trgovinskoj komisiji i Ministarstvu pravde, Zatko naširoko objašnjava bezbednosne prakse u kompaniji Twitter, koje karakteriše kao opasne i neadekvatne.

U delu žalbe naslovljenom “Laganje Ilona Maska o botovima”, Zatko, poznati haker i kao Madž (Mudge), optužuje Twitter za netačan prikaz mera koje primenjuje u borbi protiv botova i lažnih naloga.

“Ono što smo do sada mogli da uočimo je lažni narativ u vezi sa kompanijom Twitter i našim praksama u vezi sa bezbednošću, privatnošću i podacima koji je pun nelogičnosti i netačnih tvrdnji i kome nedostaje kontekst”, navodi za Business Insider portparol kompanije.

On dodaje i da Zatkove “optužbe i oportunistički tajming deluju kao da su postavljene tako da privuku pažnju i naštete Twitteru, njegovim klijentima i deoničarima”. Napomenuo je i da je bezbednost i privatnost dugo bila jedan od najvažnijih prioriteta u tehnološkoj kompaniji i da će to nastaviti da bude.

Prema žalbi, Zatko je 2021. godine pitao rukovodioca sektora za integritet sajta koliko ima spam naloga na platformi i dobio odgovor: “Zaista ne znamo.”

U žalbi se navodi i da je Twitter za detektovanje botova koristio “uglavnom zastarele, jednostavne skripte koje nisu nadzirane” i da su te dužnosti dodeljivane zaposlenima, koji su usled nedostatka osoblja bili premoreni i neefikasni.

Navodi se i da je Zatko počeo da priprema svoju uzbunjivačku dokumentaciju u martu 2022. godine, pre nego što je Mask izrazio interesovanje za kupovinu društvene mreže.

Zatkova žalba je jedan od tri uzbunjivačka dokumenta koje je ove nedelje objavio The Washington Post. Detalje žalbi je objavio i CNN.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...