Evrozona otvara granice za revakcinisane iz trećih zemalja

Vakcinisani građani Srbije uskoro slobodno ulaze u EU?

EUSrbijaVesti

19.5.2021 16:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vakcinisani građani Srbije uskoro slobodno ulaze u EU? Vakcinisani građani Srbije uskoro slobodno ulaze u EU?
Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) podržali su preporuku Evropske komisije da se omogući ulazak putnicima trećih zemalja koji su kompletno imunizovani vakcinom odobrenom na... Vakcinisani građani Srbije uskoro slobodno ulaze u EU?

Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) podržali su preporuku Evropske komisije da se omogući ulazak putnicima trećih zemalja koji su kompletno imunizovani vakcinom odobrenom na nivou zajednice ili sa spiska Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

Srbija bi zbog napretka u vakcinaciji uskoro trebalo da se nađe na listi zemalja čiji građani mogu da uđu u EU, a koja trenutno broji samo sedam država.

„Preporuka je da zemlje članice popuste neke od trenutnih restrikcija na putovanja, posebno za one koji su revakcinisani potvrđenim vakcinama“, saopštila je Evropska komisija, a prenosi NYTimes.

Foto: Pexels/Guillaume Meurice

Prema saznanjima do kojih je došao ovaj portal, pozitivna lista zemalja bi mogla biti gotova već u petak.

Ukidanje restrikcija za ulazak u evrozonu biće moguć i za zemlje sa povoljnom epidemiološkom situacijom, gde se pominje prag inficiranih od 75 stanovnika na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje.

Međutim, članice mogu da pooštre ove mere, pa će neke od njih verovatno zadržati zahtev za negativnim PCR testom ili karantinom za određene posetioce.

U slučaju naglog pogoršanja, ostaje opcija da se zakoči i brzo vrate restriktivni uslovi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...