nigerija zavisna o uvozu i cenama nafte

Valuta najveće afričke privrede pala na rekordno nizak nivo

SvetVesti

18.2.2024 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Valuta najveće afričke privrede pala na rekordno nizak nivo Valuta najveće afričke privrede pala na rekordno nizak nivo
Zapadnoafrička država Nigerija suočava se sa jednom od najtežih ekonomskih kriza u više godina, izazvanom visokom inflacijom. Domaća valuta pala je na svoj istorijski... Valuta najveće afričke privrede pala na rekordno nizak nivo

Zapadnoafrička država Nigerija suočava se sa jednom od najtežih ekonomskih kriza u više godina, izazvanom visokom inflacijom. Domaća valuta pala je na svoj istorijski najniži nivo u odnosu na američki dolar. Situacija je izavala gnev stanovništva i proteste širom zemlje.

Po poslednjim vladinim podacima od četvrtka, stopa inflacije je samo u januaru porasla na 29,9 odsto, što je najviše od 1996. godine, uglavnom podstaknuta cenama hrane i bezalkoholnih napitaka, prenosi Beta.

Nigerijska valuta – najra dalje je juče pala na 1.524 za jedan dolar što označava gubitak vrednosti od 230 odsto tokom proteklih godinu dana.

Pad vrednosti domaće valute dodatno pogoršava već lošu situaciju, i dodatno krnji prihode i štednju. Time se pritiskaju milioni Nigerijaca koji se već nose sa teškoćama zbog vladinih reformi, uključujući ukidanje subvencija za gorivo čija se cena zato utrostručila.

Sa 210 miliona stanovnika Nigerija nije samo najmnogoljudnija afrička zemlja već najveća privreda na kontinentu. Njen BDP uglavnom dolazi od usluga, kao što su informaciona tehnologija i bankarstvo, a slede proizvodnja i poslovi obrade, a zatim poljopriveda.

Izazov je u tome da je privreda daleko od dovoljne za rastući broj stanovnika, i da se zemlja u velikoj meri oslanja na uvoz da se zadovolje dnevne potrebe građana. Tako da ne samo da je podložna spoljnim šokovima, nego i paralelno tržište deviza zapravo određuje cenu robe i usluga.

Nigerijska privreda je zavisna od sirove nafte, od koje dobija najviše deviza. Kada su cene nafte pale 2014. godine, vlasti su trošile male devizne rezerve da pokušaju da stabilizuju valutu najru dok su u praksi vladali razni devizni kursevi. Vlada je zatvorila i kopnene granice da ohrabri lokalnu proizvodnju i ograničila pristup dolaru za uvoznike određenih proizvoda.

Ta mera je, međutim, dalje destabilizovala najru time što je olakšala cvetajuće paralelno tržište dolara. Prodaja nafte koja podstiče zaradu u devizama takođe je opala zbog hronične krađe i vandalizma lokalnih naftovoda. 

  • BIJUTI27

    18.2.2024 #1 Author

    Pa zar nije bilo i u ovom delu sveta ovo za očekivati?!

    Odgovori

  • MAXMAD

    18.2.2024 #2 Author

    Samo tigrovi rastu.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    18.2.2024 #3 Author

    Mnogo faktora na to utiče

    Odgovori

  • VALERIJA

    18.2.2024 #4 Author

    Izuzetno mi je žao jer je je crni kontinent inače bio i najsiromašniji a sad i ova situacija.

    Odgovori

  • REA

    18.2.2024 #5 Author

    Zna se ko ubira plod od svega

    Odgovori

  • Boba321

    18.2.2024 #6 Author

    bitno da mi rastemo

    Odgovori

  • SUNCICA

    18.2.2024 #7 Author

    da li ce uticati na nas?

    Odgovori

  • SALIMAR

    18.2.2024 #8 Author

    Ne postoji zemlja gde se ne oseća pad i kriza…

    Odgovori

  • HANA

    18.2.2024 #9 Author

    Reklo bi se očekivano 🤡

    Odgovori

  • Grocka

    19.2.2024 #10 Author

    Stacemo sad?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...