VEĆA POTRAŽNJA UTICALA NA RAST CENA KUKURUZA, PŠENICE I SOJE Kretanja na Produktnoj berzi prate svetske trendove

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

15.1.2021 14:39 Autor: Marko Miladinović 0

VEĆA POTRAŽNJA UTICALA NA RAST CENA KUKURUZA, PŠENICE I SOJE Kretanja na Produktnoj berzi prate svetske trendove VEĆA POTRAŽNJA UTICALA NA RAST CENA KUKURUZA, PŠENICE I SOJE Kretanja na Produktnoj berzi prate svetske trendove
Početak godine doneo je snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kukuruza, pšenice i soje, koji je praćen povećanim obimom prometa na novosadskoj Produktnoj berzi.... VEĆA POTRAŽNJA UTICALA NA RAST CENA KUKURUZA, PŠENICE I SOJE Kretanja na Produktnoj berzi prate svetske trendove

Početak godine doneo je snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kukuruza, pšenice i soje, koji je praćen povećanim obimom prometa na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet u nedelji za nama iznosio je 8.057 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 215.160.400 dinara.

Vodeća kultura po skoku cena bio je kukuruz, sa preko 12 procenata. Ugovori su zaključivani od 19,50 do 21,80 din/kg, a najviša dostignuta cena ove iznosila je 22,20 din/kg bez PDV. Uzrok rasta na domaćem tržištu je direktna posledica dešavanja na ino-tržištima.

Pšenica nije bila toliko „atraktivna“ roba u trgovanju kao kukuruz. Njom se trgovalo od 22,00 do 22,70 din/kg bez PDV, a u odnosu na prethodni upoređujući period cena je viša za 6,57 odsto.

Pojačana potražnja za sojom domaćih trgovaca protekle nedelje pomerala je cenu ove uljarice stalno ka gore. Ugovori za soju su zaključivani u cenovnom rasponu od 54,00 do 57,50 din/kg bez PDV, što predstavlja rast od 7,49 procenata. Pojačana tražnja za zrnom soje je nastavljena i krajem nedelje.

Foto: Promet na Produktnoj berzi u drugoj nedelji januara/Produktna berza Novi Sad

Uzlazni trendovi i na robnoj berzi u Čikagu

U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, na robnoj berzi u Čikagu pšenica je poskupela 4,33 odsto, a kukuruz 8,14 procenata.

Cena kukuruza se ove nedelje kretala uzlaznim trendom, na šta je uticao objavljeni USDA izveštaj koji je pokazao smanjenje zalihe na globalnom nivou i smanjenu američku proizvodnju. Najave Argentine o uvođenju izvoznih kvota, takođe su uticale na kretanje cene. Kineska tražnja za kukuruzom ostaje i dalje jaka, dok kukuruz podstiče rast cena drugih žitarica.

Na cenu pšenice ove nedelje uticali su različiti faktori. S početka nedelje učesnici na tržištu su bili oprezni zbog objavljivanja USDA izveštaja, da bi na kraju nedelje cena pšenice rasla. Na tržište pšenice utiče i potencijalno povećanje izvoznih taksi Rusije sa 25€/t na 45€/t. Ove nedelje na međunarodnom tržištu, zabeležene su kupovine Japana i Južne Koreje, dok je Egipat otkazao tender pšenice zbog visokih cena.

Zalihe soje su revidirane naniže, iako kineska tražnja ostaje velika. Zbog zabrinutosti da će se globalne uskladištene količine najtraženije uljarice smanjiti kako se tražnja povećava, njene cene se kreću na najvišem nivou u poslednjih šest godina. Podaci iz prethodne nedelje pokazuju da su američke izvozne prodaje soje u porastu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...