najveći nivo optimizma u proteklih deset godina

Većina generalnih direktora u svetu veruje u privredni rast ove godine

SvetVesti

19.1.2022 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Većina generalnih direktora u svetu veruje u privredni rast ove godine Većina generalnih direktora u svetu veruje u privredni rast ove godine
Više od tri četvrtine generalnih direktora u svetu predviđa privredni rast ove godine, što je najveći nivo optimizma u poslednjih deset godina, pokazuje najnovije... Većina generalnih direktora u svetu veruje u privredni rast ove godine

Više od tri četvrtine generalnih direktora u svetu predviđa privredni rast ove godine, što je najveći nivo optimizma u poslednjih deset godina, pokazuje najnovije istraživanje kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC).

Indija prednjači u optimizmu, dok se direktori u Sjedinjenim Američkim Državama ne pouzdaju previše u globalnu ekonomiju.

Kao najveće pretnje poslovanju u ovoj godini, direktori navode sajber kriminal, zdravstvene rizike i makroekonomsku nestabilnost, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Blic.

Godišnje istraživanje PwC sprovedeno je među više od 4,4 hiljade generalnih direktora u 89 zemlje.

Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima na tržištu zbog poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, više od tri četvrtine ispitanika predviđa da će se globalna ekonomija poboljšati, dok samo 15 odsto očekuje pogoršanje ekonomskih prilika.

„Ovo je velika razlika u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je više od polovine generalnih direktora predviđalo pad ekonomije“, dodaje se u izveštaju.

Iako preovlađuju pozitivna očekivanja, ona veoma variraju od zemlje do zemlje.

Optimizam je najveći u Indiji, gde čak 94 odsto ispitanika predviđa rast svetske privrede u ovoj godini. Skoro 88 odsto njihovih kolega u Japanu i 83 odsto direktora u Velikoj Britaniji takođe isto misli.

Optimizam je izrazito porastao u Italiji, gde pozitivna predviđanja iznosi 89 odsto ispitanika, dok je u Francuskoj broj anketiranih koji očekuju globalni rast porastao najviše za godinu, čak za četvrtinu, dostigavši 85 odsto anketiranih.

Najveći pad optimizma u vezi sa globalnim ekonomskim kretanjima zabeležen je u SAD, gde je prošle godine 88 odsto direktora verovalo u globalni oporavak, dok je takvih 77 odsto ove godine.

Manje optimizma među anketiranima evidentirano je i u Kini, i to za devet odsto. U Brazilu je optimizam pao sedam odsto, a u Nemačkoj četiri odsto.

  • DANIJELA

    19.1.2022 #1 Author

    Verujemo i mi i nadamo se da ce tako i biti.

    Odgovori

  • N. N.

    19.1.2022 #2 Author

    Samo pozitivno razmisljanje

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.1.2022 #3 Author

    Bitna je vera. 👍

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.1.2022 #4 Author

    Lepo je čuti optimisticka očekivanja bez obzira na činjenicu da su svet i svetska privreda u ogromnoj krizi. Nadajmo se da će ova dominantna očekivanja uspeti da kreiraju i veliki boljitak u ovoj godini jer očekivanje kreira.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    20.1.2022 #5 Author

    Očekivanje kreira pa se nadaj o da će i ova kreirati bolje stanje u svetskoj privredi koja je u ogromnoj krizi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...