Posledice geopolitičkih tenzija i očekivanog rasta potražnje

Cene nafte najviše od 2014. godine

BerzaSvetVesti

19.1.2022 10:28 Autor: Vladimir Jokanović 7

Cene nafte najviše od 2014. godine Cene nafte najviše od 2014. godine
Cene nafte dostigle su najviše vrednosti od oktobra 2014. godine, što je posledica rastućih geopolitičkih tenzija, redukovane proizvodnje i očekivanja jačanja potražnje. Investitori su... Cene nafte najviše od 2014. godine

Cene nafte dostigle su najviše vrednosti od oktobra 2014. godine, što je posledica rastućih geopolitičkih tenzija, redukovane proizvodnje i očekivanja jačanja potražnje. Investitori su zabrinuti da bi globalne političke tenzije u koje su uključeni neki od najvećih proizvođača nafte mogle pogoršati već ograničene izglede za snabdevanje.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) premašila je 86 dolara po barelu u sredu ujutro (CET), dok se severnomorskom naftom Brent u isto vreme trgovalo po ceni višoj od 88 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice. Prvog dana ove godine cena WTI nafte bila je nešto viša od 75 dolara po barelu, a Brent nafta je koštala manje od 78 dolara za barel.

Zabrinutost u vezi sa snabdevanjem porasla je ove nedelje nakon što su jemenski Huti napali ciljeve u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. To je pojačalo neprijateljstvo između Huta povezanih sa Iranom i koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, prenosi Reuters.

U više napada bespilotnim letelicama na kamione sa gorivom, poginule su tri osobe. Huti su zapretili napadom na još neke objekte, a UAE su saopštili da zadržavaju pravo da „odgovore na ove terorističke napade“. Udar na vodećeg saveznika SAD u Persijskom zalivu podiže sukobe na novi nivo, što može omesti napore za obuzdavanje regionalnih tenzija dok Vašington pregovara sa Teheranom o obnovi nuklearnog sporazuma.

Šteta na naftnim postrojenjima UAE u Abu Dabiju nije značajna, ali otvara mogućnost za još veće poremećaje u snabdevanju u regionu tokom 2022. godine, ocenili su analitičari. Postoji rizik da nuklearni sporazum sa Iranom bude odložen, što znači da bi iranska nafta ostala izvan tržišta, a to bi povećalo potražnju.

Odvojeno, visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da su ruske trupe raspoređene u Belorusiji zbog zajedničkih vojnih vežbi, ali je Vašington zabrinut da bi one „potencijalno“ mogle da budu iskorišćene za napad na susednu Ukrajinu. Američki i nemački zvaničnici razgovarali su o načinima za odvraćanje Rusije, što bi moglo da uključi suspenziju rada gasovoda „Severni tok 2“ na duži rok.

Istovremeno, proizvođači nafte unutar organizacije OPEC i Rusija održavaju ograničenu proizvodnju nafte prema ranijem sporazumu koji predviđa povećanje produkcije za 400.000 barela dnevno svakog meseca. OPEC je u utorak ostao pri prognozi za snažan rast potražnje za naftom u 2022. godini uprkos omikron varijanti korona virusa i očekivanom povećanju kamatnih stopa.

Neki analitičari, poput stručnjaka banke Goldman Sachs još ranije su predvideli da će cena nafte tipa Brent porasti na 100 dolara za barel kasnije ove godine, ali su predstavnici OPEC+ naveli da im nije cilj da podižu cenu na taj nivo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...