U fokusu trgovaca sastanak OPEC+

Na početku trgovanja u novoj godini rastu cene nafte

BerzaBiznisSvetVesti

3.1.2022 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na početku trgovanja u novoj godini rastu cene nafte Na početku trgovanja u novoj godini rastu cene nafte
Cene nafte ojačale su danas, započevši novu 2022. godinu pozitivnim kretanjem, ali je njihov uspon bio ograničen zbog strahovanja vezanih za nastavak rasta broja... Na početku trgovanja u novoj godini rastu cene nafte

Cene nafte ojačale su danas, započevši novu 2022. godinu pozitivnim kretanjem, ali je njihov uspon bio ograničen zbog strahovanja vezanih za nastavak rasta broja zaraženih Covidom-19. U fokusu trgovaca je sutrašnji sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEC+.

Cena severnomorske nafte Brent je, na azijskom trgovanju do 4:40 časova po srednjoevropskom vremenu, zabeležila rast od 59 centi ili 0,76 odsto, na 78,37 dolara po barelu. Fjučersi američke WTI nafte su ojačali za 63 centa ili 0,84 procenta, na 75,84 dolara za barel, izveštava Rojters, a prenosi Tanjug.

„Smanjenje isporuka iz Libije uoči sastanka OPEC+ podržalo je pozitivno tržišno raspoloženje“, kaže Abhišek Čauhan, šef sektora za sirovine kompaniji Svastika Investmart.

Libijska državna naftna kompanija saopštila je u subotu da će proizvodnja nafte u toj zemlji biti smanjena za 200.000 barela dnevno u periodu od nedelju dana zbog redovnog održavanja glavnog cevovoda između naftnih polja Samah i Dahra.

Istovremeno, očekuje se da će OPEC+ na sastanku u utorak verovatno ostati pri svom planu o postepenom podizanju proizvodnje i da će u februaru povećati isporuke za 400.000 barela dnevno, rekla su četiri dobro obaveštena izvora za Rojters.

Cene nafte su porasle prošle godine za oko 50 odsto, podstaknute oporavkom globalne privrede od pada izazvanog kovid pandemijom i odlukom OPEC+ alijanse da nastavi s politikom ograničene proizvodnje, čak iako je broj inficiranih dostizao rekordne vrednosti širom sveta.

Zdravstveni stručnjaci u SAD su upozorili Amerikance da se pripreme za ozbiljne poremećaje u narednim nedeljama, procenjujući da će se stopa rasta zaraze verovatno pogoršati zbog povećanih putovanja građana tokom praznika, javnih proslava Nove godine i ponovnog otvaranja škola nakon zimskog raspusta.

Analitičari za tržište nafte su snizili prognoze kretanja cena za 2022. godinu, jer smatraju da će omikron soj korona virusa ukočiti oporavak potražnje za gorivom i da postoji rizik od viška ponude budući da će proizvođači pumpati više nafte, pokazali su rezultati ankete koju je Rojters sproveo u petak.

Prema tom istraživanju britanske agencije, 35 ekonomista i analitičara predviđaju da će nafta Brent u proseku koštati 73,57 dolara za barel u ovoj godini, što je za oko 2,0 odsto niže od 75,33 dolara koliko su prognozirali u novembarskoj anketi. To je prvi put od avgusta prošle godine da je smanjena prognozirana cena za 2022.

Što se tiče američke WTI nafte, sada se procenjuje da će njena cena u proseku iznositi 71,38 dolara po barelu u ovoj godini, što je takođe ispod novembarske prognoze od 73,31 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...