Popustila zabrinutost investitora zbog omikron virusa

Cene nafte najviše od novembra

NovacSvetVesti

28.12.2021 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte najviše od novembra Cene nafte najviše od novembra
Nakon što su u ponedeljak porasle za više od dva odsto, cene nafte nastavile su rast u utorak. Do ranog popodneva (CET) porasle su... Cene nafte najviše od novembra

Nakon što su u ponedeljak porasle za više od dva odsto, cene nafte nastavile su rast u utorak. Do ranog popodneva (CET) porasle su za više od jedan odsto, dostigavši najviše vrednosti od kraja novembra i pojave omikron varijante korona virusa.

Severnomorska nafta Brent poskupela je na više od 79,50 dolara za barel, dok je cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) prešla 76,60 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nakon početne uznemirenosti zbog novog soja virusa koji se brzo širi, tržište se stabilizovalo u nadi da će omikron imati ograničen uticaj na potražnju za naftom u 2022. godini, iako je hiljade avionskih letova otkazano tokom prošlog prazničnog vikenda.

U ponedeljak su nastavljeni razgovori između svetskih sila i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Teheran je naveo da je izvoz nafte bio u fokusu pregovora, iako se čini da do sada nije postignut značajan napredak u pogledu povećanja iranskih isporuka, prenosi Star.

Pažnja investitora usmerena je na predstojeći sastanak OPEC+ 4. januara, na kojem će svetski proizvođači nafte odlučivati o nastavku planiranog povećanja dnevne produkcije za 400.000 barela u februaru. Cene nafte porasle su za više od 50 odsto ove godine, podržane oporavkom potražnje i ograničene ponude OPEC+.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...