Vlada Japana najavila za februar prodaju oko 630.000 barela nafte iz strateških rezervi

Jačanje dolara i strah od širenja omikrona doveli do pada vrednosti „crnog zlata“

SvetVesti

27.12.2021 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jačanje dolara i strah od širenja omikrona doveli do pada vrednosti „crnog zlata“ Jačanje dolara i strah od širenja omikrona doveli do pada vrednosti „crnog zlata“
Zabrinutost zbog brzog širenja omikron varijante korona virusa i jačanja dolara doveli su do pada cene nafte. Vrednost Brent nafte je za 0,2 odsto... Jačanje dolara i strah od širenja omikrona doveli do pada vrednosti „crnog zlata“

Zabrinutost zbog brzog širenja omikron varijante korona virusa i jačanja dolara doveli su do pada cene nafte.

Vrednost Brent nafte je za 0,2 odsto manja, a pad beleži i West Texas Intermediate (WTI). Razlog je jačanje dolara, koje je učinilo da vrednost robe kao što je nafta padne, piše Bloomberg.

Trgovci ovih dana pažljivo prate i dešavanja vezana za 630.000 barela nafte iz državnih rezervi koje Vlada Japana planira da proda na aukciji 9. februara u okviru koordinirane akcije koju su pokrenule Sjedinjene Američke Države sa ciljem da se spuste cene.

Rast cena sirove nafte u toku pandemije u poslednjih nekoliko meseci nalazi na neodobravanje određenih krugova, uzimajući u obzir da su investitori preuveličali procene vezane za potražnju koju bi moglo podstaći širenje omikrona.

Na ICE berzi fjučersi za februar Brent nafte pali su 0,2 odsto, odnosno na 75,97 dolara, a WTI na Njujorškoj trgovačkoj berzi beleži pad od 1,2 odsto, na 72,90 dolara.

U poslednjih nekoliko dana, međutim vrednost Brent nafte se na berzi vraća starim obrascima. Pri tom, marže za barel su sada 36 centi, u odnosu na pet centi koliko su bile nedelju dana ranije.

Trgovci će pratiti dešavanja vezana za potencijalni obnavljanje iranskog nuklearnog sporazuma, koji bi mogao popločati put za ponovnu upotrebu zvaničnih naftnih tokova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...