od januara do marta 2022. godine

Južna Koreja pustiće u promet 3,17 miliona barela nafte iz rezervi

AnalizaBiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

23.12.2021 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Koreja pustiće u promet 3,17 miliona barela nafte iz rezervi Južna Koreja pustiće u promet 3,17 miliona barela nafte iz rezervi
Južna Koreja će osloboditi 3,17 miliona barela iz svojih strateških rezervi nafte počevši od januara 2022. godine, kao deo sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama... Južna Koreja pustiće u promet 3,17 miliona barela nafte iz rezervi

Južna Koreja će osloboditi 3,17 miliona barela iz svojih strateških rezervi nafte počevši od januara 2022. godine, kao deo sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje koriste naftu, da bi joj smanjili cenu.

Ministarstvo trgovine, industrije i energetike Južne Koreje saopštilo je da će 2,08 miliona barela sirove nafte i 1,09 miliona barela naftnih derivata biti pušteno u promet za oko tri meseca do marta. Međutim, može doći do delimičnog odlaganja do aprila, u zavisnosti od plana proizvodnje za svaku kompaniju, saopštilo je ministarstvo.

Sirova nafta će biti distribuirana lokalnim rafinerijama na kredit na godinu dana, dok će se naftni proizvodi prodavati putem aukcije, piše Capital.com.

Količina od 3,17 miliona barela čini 3,3 odsto od 97 miliona barela vladinih zaliha nafte. Nakon što se oduzme količina ispuštenog ulja, zaliha je i dalje dovoljna da pokrije 103 dana upotrebe.

„Očekuje se da će kapaciteti za reagovanje biti dovoljni čak i u slučaju krize ponude i potražnje za naftom“, dodali su iz ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da je korejska vlada odlučila o količini oslobađanja naftnih rezervi nakon konsultacija sa domaćim naftnim kompanijama i američkim kolegama.

Južna Koreja, zajedno sa Indijom, Japanom, Kinom i Velikom Britanijom, u novembru se dogovorila sa SAD o koordinisanom izdavanju njihovih starteških rezervi nafte kako bi se ukrotile rastuće cene nafte.

U 2011. godini, oslobođeno je 3,46 miliona barela iz rezervi tokom libijske krize, saopštilo je ministarstvo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...