Kina planira da na tržište izbaci deo rezervi

Cene nafte najviše od početka pandemije

BerzaNovacSvetVesti

17.1.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cene nafte najviše od početka pandemije Cene nafte najviše od početka pandemije
Cene nafte porasle se jer su investitori, podstaknuti činjenicom da proizvođači zbog omikrona ograničavaju proizvodnju, pokrenuli nadmetanje sa očekivanjima da će zalihe ostati na... Cene nafte najviše od početka pandemije

Cene nafte porasle se jer su investitori, podstaknuti činjenicom da proizvođači zbog omikrona ograničavaju proizvodnju, pokrenuli nadmetanje sa očekivanjima da će zalihe ostati na niskom nivou.

Fjučersi za sirovu Brent naftu porasli su devet centi, odnosno 0,1 odsto, pa se sada trguju po ceni od 86,15 dolara po barelu. Ovi ugovori su 3. oktobra prošle godine dostigli vrednost od 86,71 dolara po barelu, što je najviša cena od početka pandemije piše Reuters.

Izvor: OilPrice

Cena sirove američke WTI nafte porasla je 29 centi, odnosno 0,4 odsto, te je njena trenutna vrednost 84,11 dolara po barelu. To je, nakon rekordnih 84,78 dolara u novembru 2021, najveća cena WTI „crnog zlata“.

Ova povećanja nadovezuju se na rast od prošle nedelje, u kojoj je vrednost Brent nafte porasla za pet odsto, a WTI zabeležila rast od preko šest odsto. Manična kupovina nafte, izazvana smanjenjem zaliha i vestima da omikron soj korona virusa neće uticati na nabavne lance, pogurala je i određene naftne razrede do rekordnih visina, što ukazuje da bi rast cena fjučersa za Brent naftu mogao da se održi u narednom periodu, navode trgovci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusije i zemalja saveznica, poznata kao OPEC+, postepeno popušta sa merama vezanim za proizvodnju koje su uvedene nakon istorijskog pada potražnje u 2020. godini. Međutim, mnogi mali proizvođači nisu u mogućnosti da povećaju zalihe, a ostali su upumpavali previše nafte plašeći se novih zastoja vezanih za Covid-19.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je održala razgovore sa nekoliko međunarodnih energetskih kompanija u vezi sa planovima vanredne situacije prilikom isporuke prirodnog gasa Evropi, u slučaju da sukob između Rusije i Ukrajine poremeti ruske isporuke. U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD spustile su se na niži nivo nego što se očekivalo. S druge strane, zalihe benzina su zbog smanjene potražnje porasle, saopštava američka Uprava za energetske informacije.

Zabrinutost u vezi sa ograničenjima u lancima snabdevanja imala je veći uticaj na investitore od vesti da postoji mogućnost da će Kina staviti u opticaj deo svojih naftnih rezervi, navodi analitičar kompanije Fujitomi Tošitaka Tazava (Toshitaka Tazawa).

Kako su za Reuters izjavili anonimni sagovornici, Kina planira da izbaci na tržište naftne rezerve oko lunarne Nove godine, odnosno između 31. januara i 6. februara, u koordinaciji sa SAD i drugim većim potrošačima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...