isporuke nafte biće veće za 400.000 barela dnevno

Grupa OPEC+ nastavlja sa povećanjem proizvodnje u februaru

InvesticijeNovacSvetVesti

4.1.2022 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Grupa OPEC+ nastavlja sa povećanjem proizvodnje u februaru Grupa OPEC+ nastavlja sa povećanjem proizvodnje u februaru
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEC+, odlučila je na sastanku u utorak da se drži ranije dogovorene politike... Grupa OPEC+ nastavlja sa povećanjem proizvodnje u februaru

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEC+, odlučila je na sastanku u utorak da se drži ranije dogovorene politike o postepenom povećavanju proizvodnje.

To znači da će OPEC+ u februaru dodatno povećati isporuke nafte na tržište za 400.000 barela dnevno, rekla su Reuters-u četiri izvora iz te nafte alijanse, a prenosi Tanjug.

Cene nafte ojačale su u ponedeljak, započevši novu 2022. godinu pozitivnim kretanjem, ali je njihov uspon bio ograničen zbog strahovanja vezanih za nastavak rasta broja zaraženih Covidom-19.

Cena severnomorske nafte Brent je, na azijskom trgovanju do 4:40 časova po srednjoevropskom vremenu, zabeležila rast od 59 centi ili 0,76 odsto, na 78,37 dolara po barelu. Fjučersi američke WTI nafte su ojačali za 63 centa ili 0,84 procenta, na 75,84 dolara za barel, izvestio je Reuters.

„Smanjenje isporuka iz Libije uoči sastanka OPEC+ podržalo je pozitivno tržišno raspoloženje“, rekao je Abhišek Čauhan, šef sektora za sirovine kompaniji Svastika Investmart.

Libijska državna naftna kompanija saopštila je u subotu da će proizvodnja nafte u toj zemlji biti smanjena za 200.000 barela dnevno u periodu od nedelju dana zbog redovnog održavanja glavnog cevovoda između naftnih polja Samah i Dahra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...