Leksikon 2021: Srđan Drobnjaković

Injekcija države od 8,3 milijarde evra održala privredu

AnalizaSvetU fokusu

4.1.2022 15:01 Autor: Marija Jovanović 0

Injekcija države od 8,3 milijarde evra održala privredu Injekcija države od 8,3 milijarde evra održala privredu
Srđan Drobnjaković, diplomirani ekonomista i direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), menadžer je sa dugogodišnjim iskustvom u privredi, od Inex-Interexporta, preko RMHK Trepča, Metal-Hemika, do... Injekcija države od 8,3 milijarde evra održala privredu

Srđan Drobnjaković, diplomirani ekonomista i direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), menadžer je sa dugogodišnjim iskustvom u privredi, od Inex-Interexporta, preko RMHK Trepča, Metal-Hemika, do kompanije Trayal.

Radio je i kao načelnik u Ministarstvu trgovine i usluga, a na sadašnjoj poziciji u UPS je od 2016. godine. Učestvovao je u najvažnijim aktivnostima Unije poslodavaca – radio na omasovljenju članstva, učestvovao u pregovorima o minimalnoj ceni rada, predstavljao Uniju u međunarodnim odnosima, nastupao javno u ime privrede i poslodavaca koji čine članstvo Unije.

Pitali smo Srđana Drobnjakovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2021. godinu?

Događaj godine

– Sporazum Open Balkan otvara novu perspektivu za privredu regiona, pa i Srbije. Domaća preduzeća više od 70 odsto spoljnotrgovinske razmene obavljaju sa zemljama regiona. Optimista sam i verujem da će se ovaj „mini Šengen“ širiti i da će svoje mesto u njemu pronaći i Grčka, Rumunija, Mađarska…

Ličnost godine

– Tokom krize izazvane pandemijom kao najotpornija i najodrživija pokazala su se srednja preduzeća. Ako postoji kolektivna ličnost godine, onda su to sva preduzeća koja su se održala i pritom nisu otpuštala radnike. Zato moj glas ide za Miroljuba Radovanovića, prvog čoveka industrije nameštaja “Jela” iz Jagodine.

Najbolji poslovni potez godine

– Najvažniji potez za privredu Srbije bila je podrška koju je država pružila preduzećima tokom covid krize. Injekcija od 8,3 milijarde evra održala je privredu u životu. Neskromno ću primetiti da je Unija poslodavaca Srbije, sa svojim predlozima i inicijativama, imala udela u ovom odličnom koraku, a država je sa svoje strane pokazala da ima razumevanja za probleme preduzeća.

Poslovni promašaj godine

– Nažalost, nastavlja se nejasan status fabrike Fiat u Kragujevcu, u kojoj ponovo radnici više ne rade nego što rade. Zbog toga, uz sav respekt prema velikom proizvođaču automobila, mislim da i ove godine nose tu nezahvalnu titulu.

Očekivanja u 2022. godini

– Očekivanja su da će se takozvana Covid-19 ekonomija nastaviti u 2022. godini. Čak i kada svi sojevi virusa zamru, oporavak privrede trajaće najmanje dve godine od prestanka pandemije. Privreda Srbije se nada i očekuje da će kamate banaka ostati na trenutnom, niskom nivou.

Posebno naglašavam očekivanje i potrebu da se više uvažava glas i interes domaćih preduzeća. Ipak su ona nosioci razvoja zemlje, tu je domaći kapital, tu ostaje profit i tu se plaćaju svi porezi. Uostalom, takva su bila i obećanja koja smo čuli više puta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...