Investitori se klade da se pandemija završava omikronom

Cena nafte Brent dostigla 80 dolara po barelu

Svet

5.1.2022 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte Brent dostigla 80 dolara po barelu Cena nafte Brent dostigla 80 dolara po barelu
Cena nafte Brent, koja predstavlja referentnu vrednost na globalnom tržištu ovog energenta, skočila je na 80 dolara po barelu, na najviši nivo od novembra,... Cena nafte Brent dostigla 80 dolara po barelu

Cena nafte Brent, koja predstavlja referentnu vrednost na globalnom tržištu ovog energenta, skočila je na 80 dolara po barelu, na najviši nivo od novembra, nakon sastanka grupe OPEC+ koja je odlučila da nastavi s povećanjem isporuka i u februaru.

Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, s Rusijom na čelu, da se ostane pri planiranom povećanju za 400.000 barela dnevno u februaru, doneta je na osnovu procene da će omikron soj korona virusa imati samo blag uticaj na potražnju.

Fjučersi severnomorske nafte Brent su porasli za 1,02 dolara ili za 1,3 odsto, na 80 dolara po barelu, vrativši se na najviši nivo na kojem su bili 26. novembra, izveštava Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tog dana su, podseća britanska agencija, prvi put obavljene informacije o novoj varijanti virusa Covid-19, nakon čega je usledilo strmoglavi pad cena „crnog zlata“ za više od 10 odsto na dnevnom nivou.

Trgovanje američke nafte WTI zaključeno je s rastom cene od 91 centa, odnosno s rastom od 1,2 odsto, na 76,99 dolara za barel.

Odluka alijanse OPEC+ je ukazuje da splašnjava zabrinutost po pitanju potencijalnog velikog viška ponude u prvom kvartalu.

Analitičari očekuju se da će zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkom Državama, najvećem svetskom potrošaču tog energenta, pasti šestu nedelju zaredom.

Bela kuća je pozdravila odluku grupe OPEC+ da nastavi sa povećanjem proizvodnje, što će omogućiti lakši ekonomski oporavak.

Stručnjak za energetiku u kompaniji United-ICAP Skot Šelton (Scott Shelton) kaže da se tržišni akteri klade na to da je omikron početak kraja Covid-19 pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...