Globalna potražnja za "crnim zlatom" će i dalje rasti

Cene nafte bi mogle dostići 100 dolara po barelu do kraja godine

BankeSvet

7.3.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte bi mogle dostići 100 dolara po barelu do kraja godine Cene nafte bi mogle dostići 100 dolara po barelu do kraja godine
Cene nafte mogle bi se kretati u rasponu od 90 do 100 dolara po barelu u drugoj polovini ove godine jer će globalna potražnja... Cene nafte bi mogle dostići 100 dolara po barelu do kraja godine

Cene nafte mogle bi se kretati u rasponu od 90 do 100 dolara po barelu u drugoj polovini ove godine jer će globalna potražnja dostići rekordne nivoe usled ograničene ponude, rekao je Rasel Hardi (Russell Hardy), izvršni direktor grupe Vitol, najvećeg nezavisnog trgovca naftom na svetu.

Hardi ističe da će globalna potražnja za naftom porasti za 2,2 miliona barela dnevno 2023. u poređenju sa 2022. godinom i dostići rekordan nivo, podstaknuta skokom potražnje za dizelom, naftom i tečnim gasom, prenosi list Danas.

“Realno posmatrano, nema previše prostora na strani ponude, tako da potencijal za rast svakako postoji”, rekao je Hardi. 

Očekuje se da će do velike potražnje za naftom doći krajem ove dekade usled brze dekarbonizacije. Ipak, ulaganja u snabdevanje naftom i dalje će biti potrebna.

Glavni američki proizvođač nafte iz škriljaca Pioneer Natural Resources takođe predviđa da će cena ovog energenta dostići 100 dolara po barelu do kraja godine, piše Bloomberg.

S druge strane, JP Morgan ne očekuje da će cene Brent nafte dostići 100 dolara po barelu 2023. osim ako veliki geopolitički događaj ponovno ne uzdrma tržišta.

Očekuje se da će se ruska proizvodnja sirove nafte oporaviti do juna, dok bi visoke nivoe cena sprečile Sjedinjene Američke Države da obnovi strateške rezerve nafte.

Goldman Sachs očekuje da će Brent ove godine dostići 100 dolara po barelu, ali tek u decembru, u poređenju s ranijim očekivanjima da će nafta vredeti 100 dolara sredinom 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...