Do rasta došlo zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima iz Kine

Cene nafte više od 85 dolara

SvetVesti

6.3.2023 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte više od 85 dolara Cene nafte više od 85 dolara
Cene nafte prošle nedelje su porasle, što se najviše može zahvaliti Kini. Naime, očekuje se rast potražnje iz kineske ekonomije nakon što se ona... Cene nafte više od 85 dolara

Cene nafte prošle nedelje su porasle, što se najviše može zahvaliti Kini.

Naime, očekuje se rast potražnje iz kineske ekonomije nakon što se ona otvorila krajem januara. Na otvaranju godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta rečeno je da je zacrtan skroman cilj ekonomskog rasta od oko pet odsto na godišnjem nivou, dok je za ovu godinu predviđen veći budžetski deficit, kao i neznatno povećanje izdvajanja za vojsku, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ciljani rast kineske ekonmije niži je od očekivanog, kao i od prošlogodišnjeg, koji je iznosio oko 5,5 odsto.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 3,2 odsto na 85,83 dolara, dok je na američkom ojačala 4,4 odsto na 79,68 dolara.

Na jutarnjem trgovanju cena barela Brent nafte održava trenutno iznosi 85,45 dolara, dok se WTI naftom trguje po ceni od 79,38 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Do rasta cena došlo je prvenstveno zbog makroekonomskih pokazatelja iz Kine, koji su bolji nego što se očekivalo i koji upućuju na ubrzanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda slabosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...