Zvaničnici očekuju da se ovaj trend zaustavi

Velika Britanija beleži najveći rast cena nekretnina u istoriji

NekretnineNovacPoreziSvetU fokusuVesti

6.11.2021 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika Britanija beleži najveći rast cena nekretnina u istoriji Velika Britanija beleži najveći rast cena nekretnina u istoriji
Prema najnovijem izveštaju Halifaxa o indeksu cena kuća, u Velikoj Britaniji je dostignut rekordni nivo jer je prosečna nekretnina prvi put premašila iznos od... Velika Britanija beleži najveći rast cena nekretnina u istoriji

Prema najnovijem izveštaju Halifaxa o indeksu cena kuća, u Velikoj Britaniji je dostignut rekordni nivo jer je prosečna nekretnina prvi put premašila iznos od 270 hiljada funti.

Izveštaj je takođe pokazao da godišnja inflacija kada je reč o cenama kuća porasla sa 7,4 na 8,1 odsto, a da su Vels, Severna Irska i Škotska nastavile da nadmašuju prosek.

Samo nekoliko dana pre izveštaja Halifaxa, Nationwide je objavio da je prosečna cena nekretnine u Velikoj Britaniji bila 250.311 funti, prenosi Capital. Podaci iz Halifaksovog istraživanja govore o većim brojkama, ali dokazuju trend rasta cene.

Komentarišući ove brojke, generalni direktor Halifaxa Rasel Gali (Russell Galley) rekao da je rast cena uzrokovala velika potražnja za nepokretnostima.

„Jedan od ključnih pokretača aktivnosti na stambenom tržištu u poslednjih 18 meseci bila je trka za prostor, sa kupcima koji traže veće nekretnine, često dalje od urbanih centara“, naveo je Gali.

Zgrade i stanovi
Foto: Pixabay.com

On je dodao da su jedan od uzroka velike potražnje za nepokretnostima bile i privremene mere države koje se odnose na smanjenje carine što, kako je objasnio, najbolje pokazuju brojke.

„Od aprila 2020. godine, prvog meseca kada je na snazi bila potpuna izolacija, vrednost prosečne imovine je porasla za 31.516 funti, odnosno 13,2 odsto, piše Capital.

Svoj doprinos rastu cena dali su i kupci nekretnina kojih je sve više zbog olakšica u vidu roditeljskog depozita, olakšan pristup hipotekarnim kreditima i niskim troškova pozajmljivanja.

Inače, Gali je rekao da bi u narednom periodu tržište nekretnina, uprkos velikoj tražnji, moglo da uspori.

„Imajući u vidu činjenicu da se očekuje da će Engleska banka (Bank of England) reagovati na povećanje inflatornih rizika podizanjem kamatnih stopa već sledećeg meseca, kao i to da se takva povećanja očekuju u narednih godinu dana, očekujemo da će se potražnja za nekretninama smanjiti zbog povećanja troškova zaduživanja“, naglasio je on.

Ipak, on je naveo da će troškovi zaduživanja biti niski u odnosu na ranije trendove, dok će podizanje depozita verovatno ostati kao glavna prepreka za mnoge. Takođe, Gali je dodao i da se kontrola u potražnji može uvesti ograničenom ponudom nekretnina na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...