Samo za održavanje na mesečnom nivou stanari moraju da izdvoje u proseku 100 evra, dok cene parking mesta idu i do 30.000 evra

Paprene cene stanova na ekskluzivnim lokacijama

AnalizaNekretnineNovacSvetU fokusuVesti

4.11.2021 11:51 Autor: Marija Jovanović 2

Paprene cene stanova na ekskluzivnim lokacijama Paprene cene stanova na ekskluzivnim lokacijama
Stanovi u luksuznim kompleksima, takozvanim kondominijumima, sve više privlače kupce. Savremeni koncept gradnje stanarima pruža različite sadržaje – od spa centra, bazena, teretane, igrališta... Paprene cene stanova na ekskluzivnim lokacijama

Stanovi u luksuznim kompleksima, takozvanim kondominijumima, sve više privlače kupce. Savremeni koncept gradnje stanarima pruža različite sadržaje – od spa centra, bazena, teretane, igrališta za decu, video nadzora, recepcije i obezbeđenja, pa do profesionalnog održavanja.

U zavisnosti od lokacije, cene kvadrata u ovim kompleksima u proseku se kreću od 2.800 do 5.000 evra. Za usluge održavanja neophodno je izdvojiti i do 100 evra mesečno, dok cene parking mesta idu i do 30.000 evra, kaže za Biznis.rs operativni direktor agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić.

“Tražnja luksuznih stanova pre svega je usmerena na kondominijume, centralni deo Palilule, Vračar, deo Senjaka, Starog grada i Novog Beograda. Cene luksuznih nekretnina u proseku se po kvadratu kreću od 2.800 do 5.000 evra i zavise od mikrolokacija, tačnije od dela grada u kome se nalaze. Trenutno su najtraženiji stanovi u okviru poznatih kondominijuma kao što su Beograd na vodi, Centar garden, West 65, Blok A, Novi Dorćol i K district, tačnije svi novi kompleksi koji kupcima nude dodatne sadržaje”, navodi Mitić.

Iako lokacija diktira cenu, naš sagovornik objašnjava da je to samo jedan od parametara, a da se prilikom prodaje razmatra i povezanost samih kondominijuma sa ostatkom grada, radi se analiza zgrade i u obzir se uzimaju i dodatni sadržaji i sama struktura stana i kvadratura.

“Stan može da bude luksuzno opremljen, kao i sama zgrada, ali da se nalazi na lokaciji gde je nemoguće postići visoku cenu. Mi imamo takve nekretnine i u Mirijevu, delu Rakovice, Karaburme, ali oni ne mogu da dostignu nivo cene kao u pomenutim kondominijumima”, ističe Mitić i dodaje da i broj kvadrata diktira cenu, pa tako što je stan manji, nekretnina je skuplja.

Izvor: RGZ/Cene stanova u stambenim kompleksima

“Na tržištu imamo garsonjere i jednosobne stanove od po 30–40 kvadrata i u tim stanovima su kvadrati dosta skuplji nego recimo u stanu od 100, 120 kvadrata”, kaže on.

Cene parking mesta i do 30.000 evra

Rast cena stanova prati i rast cena parking mesta, a u zavisnosti od vrste parkinga, da li su unutar kompleksa ili je u pitanju garažno mesto, lift ili tzv. klackalica, cene variraju.

“Najskuplja parking mesta su na onim lokacijama gde su najskuplji stanovi. U centralnim opštinama parking mesto je prosečno oko 25.000-30.000 evra, dok je na udaljenijim lokacijama od 10.000 do 15.000 evra“, ističe Mitić.

Iako su investitori u obavezi da obezbede parking mesto u okviru projekta kako bi uopšte dobili građevinsku dozvolu, u Beogradu često kupci ostaju bez mesta za parking jer investitori, želeći da što brže prodaju stanove, po jednom stanu prodaju i više parking mesta.  

“Ako investitor ne isplanira dobro, onda svoje kupce dovodi u problem, ali to uglavnom ne rade jer onda i sama prodaja otežano ide”, dodaje naš sagovornik.

Održavanje i sve pogodnosti stanare koštaju i do 100 evra mesečno

Kada je reč o dodatnim troškovima, stanari ovakvih stambenih kompleksa na mesečnom nivou za održavanje i dodatne usluge poput recepcije, obezbeđenja i slično, prosečno moraju da izdvoje i do 100 evra.

“Tu je pre svega održavanje celog objekta, bazena, recepcija se takođe dodatno plaća i to je prosečno 100 evra u top pet kondominijuma, dok se u pojedinim cene kreću od 15.000 do 20.000 dinara, kao što je slučaj kada je u pitanju dupleks, onda je i veća cena jer zavisi od kvadrature”, navodi Mitić.

Kada je reč o načinu kupovine, ovakvi stanovi ugavnom se kupuju za keš, kaže on i dodaje da se to generalno menja, ali da je na tržištu Srbije oko 30 odsto kupovine iz kreditnih sredstava, a 70 odsto gotovina.

“Zavisi od grada do grada. U nekim delovima Srbije uglavnom se kupuje za keš jer su i same nekretnine jeftinije. U Beogradu takođe preovlađuju keš kupci, s tim što polako raste i kreditna kupovina s obzirom na sve povoljnije kamatne stope koje banke daju”, zaključuje naš sagovornik.

  • Tatjana

    4.11.2021 #1 Author

    Pa normalno

    Odgovori

  • GocaBG

    4.11.2021 #2 Author

    Ko se odlucio za te lokacije,svesan je i sigurno moze da isprati ostale troskove…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...