osvajanje novih tržišta nakon brexita

Velika Britanija pokreće pregovore o slobodnoj trgovini sa Indijom

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacSvetVesti

13.1.2022 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Velika Britanija pokreće pregovore o slobodnoj trgovini sa Indijom Velika Britanija pokreće pregovore o slobodnoj trgovini sa Indijom
Velika Britanija najavila je pokretanje pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA) sa Indijom, opisujući to kao „zlatnu priliku“ da se britanska preduzeća postave... Velika Britanija pokreće pregovore o slobodnoj trgovini sa Indijom

Velika Britanija najavila je pokretanje pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA) sa Indijom, opisujući to kao „zlatnu priliku“ da se britanska preduzeća postave na „prvo mesto u redu“ indijske ekonomije.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je da će sporazum o slobodnoj trgovini podići istorijsko partnerstvo zemlje sa Indijom na viši nivo, i istakao škotski viski, finansijske usluge i najsavremeniju obnovljivu tehnologiju među nekim od ključnih sektora koji će imati koristi.

Očekuje se da prva runda pregovora počne sledeće nedelje, za koju je britanska vlada rekla da će to biti najbrži početak formalnih pregovora između pregovaračkih timova, piše Easterneye.com.

„Trgovinski sporazum sa indijskom ekonomijom u procvatu nudi ogromne prednosti za britanska preduzeća, radnike i potrošače. Dok podižemo naše istorijsko partnerstvo sa Indijom na viši nivo, nezavisna trgovinska politika Ujedinjenog Kraljevstva otvara radna mesta, povećava plate i pokreće inovacije širom zemlje“, rekao je Džonson i dodao da Velika Britanija ima preduzeća svetske klase i stručnost na koje s pravom mogu da se ponose.

„Od destilara škotskog viskija do finansijskih usluga i najsavremenije obnovljive tehnologije. Koristimo mogućnosti koje se nude u rastućim ekonomijama Indo-Pacifika da učvrstimo svoje mesto na globalnoj sceni i obezbedimo radna mesta i rast kod kuće“, objasnio je Džonson.

Izjava britanskog premijera je usledila kada je njegova državna sekretarka za međunarodnu trgovinu En-Mari Trevelijan (Anne-Marie Trevelyan) u Nju Delhiju na 15. Zajedničkom ekonomskom i trgovinskom komitetu Velike Britanije i Indije (JETCO) razmotrila napredak u okviru Unapređenog trgovinskog partnerstva dve zemlje.

„Dogovor sa Indijom je sjajna prilika da se britanska preduzeća postave na čelo reda, jer indijska ekonomija nastavlja da brzo raste. Do 2050. Indija će biti treća po veličini svetska ekonomija sa srednjom klasom od skoro 250 miliona kupaca. Želimo da otvorimo ovo ogromno novo tržište za naše velike britanske proizvođače u brojnim industrijama od hrane i pića do usluga i automobila“, rekla je Trevelijan.

Foto: Youtube screenshot

U Velikoj Britaniji se na ovaj sporazum gleda kao na korist za obe zemlje, sa potencijalom da poveća bilateralnu trgovinu do 28 milijardi funti godišnje do 2035. godine, i da poveća plate za do tri milijarde funti ukupno širom UK.

Dogovor sa Indijom je takođe označen kao „veliki korak napred“ u strategiji Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita da se trgovina preusmeri na Indo-Pacifik, gde živi polovina svetske populacije i gde se beleži 50 odsto globalnog ekonomskog rasta.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu (DIT) saopštilo je da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum koji će smanjiti prepreke poslovanju i trgovini sa indijskom ekonomijom. Sporazum bi smanjio carine na izvoz automobila proizvedenih u Britaniji i škotskog viskija.

„Oduševljeni smo što se nazire početak pregovora o slobodnoj trgovini između Ujedinjenog Kraljevstva i Indije. Sa Indijom, globalnom ekonomskom supersilom koja brzo napreduje, ovaj trgovinski sporazum može označiti novu eru partnerstva i otvoriti put značajnim trgovinskim i investicionim mogućnostima za preduzeća dve države“, rekao je predsednik Konfederacije britanske industrije Lord Karan Bilimoria i dodao da bi se u potpunosti realizovala mogućnost rasta, Britanija mora da se fokusira na oblasti koje će pokretati budući ekonomski uspeh, kao što su kolaborativne inovacije i jače usklađivanje propisa.

Prema procenama DIT-a, samo ukidanje carina bi povećalo izvoz iz Velike Britanije u Indiju do 6,8 milijardi funti, pri čemu se škotski viski i automobili trenutno suočavaju sa carinama od 150 odsto, odnosno 125 odsto.

Planovi indijske vlade da instalira 175 GW kapaciteta obnovljive energije do 2022. takođe se vide kao velika prilika za britansku industriju obnovljivih izvora energije, koja se nada da će imati koristi od sporazuma koji smanjuje barijere kao što su uvozne tarife do 15 odsto na delove vetroturbina.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom je samo jedan od koraka Velike Britanije nakon izlaska iz Evropske unije. Slične pregovore obavljaju sa Kanadom i Meksikom, podseća Easterneye.com.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...