srpske kompanije uložile pola milijarde evra u poslednjih nekoliko godina

Velike šanse za povećanje trgovinske razmene sa Slovenijom

BiznisBolji posaoRegionSrbijaVesti

7.12.2021 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velike šanse za povećanje trgovinske razmene sa Slovenijom Velike šanse za povećanje trgovinske razmene sa Slovenijom
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije u protekle tri godine premašila je milijardu evra i velike su mogućnosti da bude veća kao i ukupne međusobne... Velike šanse za povećanje trgovinske razmene sa Slovenijom

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije u protekle tri godine premašila je milijardu evra i velike su mogućnosti da bude veća kao i ukupne međusobne investicije, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

„Srpske kompanije su u poslednjih nekoliko godina investirale u Sloveniju više od pola milijarde evra, a slovenačka ulaganja u srpsku privredu za deset godina vrede više od milijardu evra“, rekao je Čadež, prenosi Privredna komora Srbije.

Čadež je dodao da je sa jačanjem kapaciteta kompanija iz Srbije da izvoze i investiraju van granica naše zemlje i otvaranjem Slovenije za našu privredu sve više srpskih proizvoda, firmi i investicija na slovenačkom tržištu.

„Osim poslovnih sistema kao što su MK Group, Comtrade, Delta ili Nectar, poslednjih godina se sve veći broj manjih i srednjih kompanija iz Srbije odlučuje na pokretanje biznisa u Sloveniji. Ovu zemlju prepoznaju kao poželjnu poslovnu i investicionu destinaciju, a slovenačko tržište kao stepenicu za dalji prodor na veliko, jedinstveno tržište Evropske unije“, istakao je predsednik PKS.

Čadež je naveo da sa partnerima iz Slovenije danas trguje više od 4.000 kompanija iz Srbije i da je izvoz na to tržište uvećan za 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Prema podacima slovenačkih institucija, u Sloveniji je registrovano oko 2.000 firmi u vlasništvu naših kompanija i državljana, uključujući i srpske prevoznike koji se sve češće odlučuju, da zbog manjih ograničenja i jednostavnijih procedura, poslove na EU tržištu vode iz zemlje članice. Pritom, više od 500 naših kompanija ima ozbiljne poslovne operacije na slovenačkom tržištu“, napomenuo je Čadež.

Generalni direktor Nectar Group Nenad Miščević izjavio je da je ta kompanija od preuzimanja slovenačkog Fructala ostvarila značajan poslovni napredak na slovenačkom tržištu.

„Fructal danas izuzetno uspešno posluje, sa brojnim prepoznatljivim brendovima, a posebno smo ponosni na zadržanu i učvršćenu poziciju lidera u Sloveniji, ali i čitavom regionu. Izuzetno nam je važna uspešna saradnja sa lokalnim institucijama i poslovnim udruženjima, a tu posebnu ulogu ima tim PKS u Sloveniji, kao neko ko nas poznaje, razume naše potrebe i prati naše poslovanje”, istakao je Miščević.

MK Group je 2015. godine preuzela hotel Kempinski Palace Portorož sa tradicijom dužom od 120 godina, 2018. godine je postala većinski vlasnik aerodroma Portorož, a 2020. godine je kupila Heta Asset Resolution banku, napominje PKS.

„Do sada smo u poslovanje u Sloveniji uložili preko 210 miliona evra i narednih godina očekujemo dalji rast na ovom perspektivnom tržištu, na kome smo prisutni kao strateški investitor i jedna od vodećih investicionih grupacija“, rekao je generalni direktor MK Groupe Mihailo Janković, saopštila je PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...