VELIKI PAD VREDNOSTI LUFTHANSE Akcionari protiv davanja dela kompanije državi u zamenu za pomoć

BerzaBiznisEUVesti

22.6.2020 11:25 Autor: Ljiljana Begović 0

VELIKI PAD VREDNOSTI LUFTHANSE Akcionari protiv davanja dela kompanije državi u zamenu za pomoć VELIKI PAD VREDNOSTI LUFTHANSE Akcionari protiv davanja dela kompanije državi u zamenu za pomoć
Akcije kompanije „Lufthansa“ pale su za 5,7 posto nakon izjave generalnog direktora Karstena Špora (Carsten Spohr) da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i... VELIKI PAD VREDNOSTI LUFTHANSE Akcionari protiv davanja dela kompanije državi u zamenu za pomoć

Akcije kompanije „Lufthansa“ pale su za 5,7 posto nakon izjave generalnog direktora Karstena Špora (Carsten Spohr) da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i insolventnost posle protivljenja njenog najvećeg akcionara uslovima sporazuma o državnoj pomoći od devet milijardi evra.

Drastično smanjenje putovanja zbog pandemije Covid-19, koje će prema procenama potrajati dugo, teško je pogodilo kompaniju i primoralo da zatraži od države spasilački paket pomoći.

Foto: Pixabay.com

Najveći akcionar aviokompanije „Lufthansa“ milijarder Hajnc Herman Tile (Heinz Hermann Thiele), sastaće se s ministrom ekonomije kako bi izneo zamerke koje ima na paket državne pomoći, izveštava Reuters, prenosi Tanjug.

Generalni direktor, Špor, naveo je u dopisu upućenom radncima da je aviokompanija imala intenzivne razgovore s vladom i velikim akcionarima „s ciljem da se nađe zadovoljavajuće rešenje za kompaniju i za sve učesnike“ pre vanredne skupštine akcionara.

Lufthansa je upozorila da bi, u slučaju da ne dobije podršku akcionara za paket državne pomoći, mogla da bude prisiljena da zatraži od suda zaštitu kompanije od poverilaca prema nemačkom zakonu o nesolventnosti.

Za paket finansijske pomoći od države potrebna je podrška više od dve trećine akcionara. Tile, koji ima 15,5 posto akcija aviokompanije „Lufthansa“, ne slaže se da država, po osnovu tog paketa, dobije 20 odsto vlasničkog udela u kompaniji i dva mesta u njenom nadzornom odboru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...