Rađa se tržište od milijardu evra

Veliki rast broja stanica za punjenje električnih vozila u Nemačkoj do 2030.

AutomobiliLifestyleSvetVesti

21.4.2021 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs

Veliki rast broja stanica za punjenje električnih vozila u Nemačkoj do 2030. Veliki rast broja stanica za punjenje električnih vozila u Nemačkoj do 2030.
Broj javnih stanica za punjenje električnih vozila (EV) u Nemačkoj mogao bi da skoči za više od 10 puta, a vrednost tog tržišta za... Veliki rast broja stanica za punjenje električnih vozila u Nemačkoj do 2030.

Broj javnih stanica za punjenje električnih vozila (EV) u Nemačkoj mogao bi da skoči za više od 10 puta, a vrednost tog tržišta za prodaju električne energije mogla bi da poraste za čak 23 odsto do 2030. godine, objavila je istraživačka kompanija Boston Konsalting Grupa (BCG).

U nastojanju da smanje emisije gasova iz transportnog sektora podsticanjem upotrebe električnih vozila, prošlog novembra pokrenut je plan podrške prodaji tih automobila i prateće opreme vredan tri milijarde evra, preneo je Tanjug pozivajući se na Rojters.

Trenutno je u ovoj zemlji na raspolaganju oko 35.000 elektičnih punionica za korisnike električnih vozila, koji, pored kućnih punjača i na radnom mestu, traže i javne kapacitete, navodi BCG u delu posvećenom Nemačkoj u sveevropskoj studiji o ovom sektoru.

Foto: Pixabay/Paul Brennan

Prodaja električne energije privatnim i javnim stanicama za punjenje električnih vozila trenutno se kreće između 300 i 500 miliona evra godišnje.

Do 2030. godine broj punionica mogao bi da se poveća na 400.000, a godišnja prodaja da dostigne vrednost od sedam milijardi evra, kaže Kristijan Vagener, jedan od autora studije.

„Rađa se tržište od milijardu evra sa atraktivnim mogućnostima za rast“, izjavio je Vagner.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.