VELIKO INTERESOVANJE ZA PROGRAM „MOJA PRVA PLATA“ Firmama u Srbiji nedostaje mlada radna snaga

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

15.8.2020 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VELIKO INTERESOVANJE ZA PROGRAM „MOJA PRVA PLATA“ Firmama u Srbiji nedostaje mlada radna snaga VELIKO INTERESOVANJE ZA PROGRAM „MOJA PRVA PLATA“ Firmama u Srbiji nedostaje mlada radna snaga
U program „Moja prva plata“, čija realizacija počinje u ponedeljak, 17. avgusta, biće uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30... VELIKO INTERESOVANJE ZA PROGRAM „MOJA PRVA PLATA“ Firmama u Srbiji nedostaje mlada radna snaga

U program „Moja prva plata“, čija realizacija počinje u ponedeljak, 17. avgusta, biće uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za taj program „Moja prva plata“ već su zainteresovane brojne firme u različitim oblastima, koje pozivaju mlade da se prijave i obezbede sebi posao.

Jedna od njih je firma Tiffany Production iz Čačka, koja se već 38 godina bavi proizvodnjom muške i ženske odeće i pratećim programom, a nedostaju joj šivači i modelari odeće.

Marketing i PR menadžer kompanije Tamara Karapandžić rekla je za Tanjug da su saznali za program „Moja prva plata“ preko Privredne komore Srbije, na koji će se odazvati s obzirom da nudi brojne benefite.

Karapandžić je izrazila nadu da će zahvaljujući ovom programu uspeti da popune nedostajuća radna mesta.

„Mi smo u projektu dualnog obrazovanja skoro četiri godine zaredom i ove godine bi trebalo da se upiše prva generacija modelara odeće, dok smo pre tri godine upisali prvu generaciju šivača“, objasnila je Karapandžić, dodavši težnju kompanije da ko god dođe, posredstvom programa „Moja prva plata“, tu i ostane da radi.

Inače, Tiffany Production ima 140 zaposlenih i svoje proizvode prodaje na domaće tržištu i zemljama u regionu.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Za program „Moja prva plata“ zainteresovala se i autokuća Samardžić u Beogradu, koja posluje već 30 godina kao autoservis, a nešto duže od 20 godina su ovlašćeni škodin serviser. Menadžer kvaliteta u toj firmi Ana Mančić, takođe, očekuje da će pronaći potrebne mlade radnike – automehaničare i autolimare, koje će posle devet meseci zaposliti.

„Država finansira njihov angažman prvih devet meseci i nadamo se da će većina tih ljudi koje prvo primimo na stručnu praksu, a potom ih uvedemo u radni odnos, i ostati kod nas. Ulazimo sa ciljem da ostanu pošto nam je potrebna mlada radna snaga“, kazala je za Tanjug Mančić, i uputila poziv mladima da se prijave u što većem broju.

Podsetimo, Vlada Srbije je izdvojila više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima. Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

Programom se daje mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju mogućnosti za zapošljavanje.

PKS očekuje veliko interesovanje i poslodavaca i mladih za program.

U okviru programa devetomesečnog osposbljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Foto:Pexels.com

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta „Moja prva plata“ do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnjii sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...