Prema odluci državne dume

Velikom broju ruskih kompanija ograničeno izveštavanje stranih revizora

SvetVesti

28.5.2021 11:48 Autor: Marko Miladinović 0

Velikom broju ruskih kompanija ograničeno izveštavanje stranih revizora Velikom broju ruskih kompanija ograničeno izveštavanje stranih revizora
Prema nedavno donetoj uredbi Državne dume, ograničeno je pružanje informacija i dokumenata ruskih kompanija stranim revizorima ili revizorskim kućama. Promene se tiču više pravnih subjekata, iako... Velikom broju ruskih kompanija ograničeno izveštavanje stranih revizora

Prema nedavno donetoj uredbi Državne dume, ograničeno je pružanje informacija i dokumenata ruskih kompanija stranim revizorima ili revizorskim kućama. Promene se tiču više pravnih subjekata, iako je na prvom mestu izveštavanje trebalo da bude obustavljeno za preduzeća koja posluju u vojnoj i odbrambenoj industriji, kao i za ona koja se nalaze pod stranim sankcijama.

Uredba će takođe uticati na širok spektar učesnika na finansijskom tržištu (npr. banke, nebankarske kreditne organizacije, specijalizovane depozitarne kompanije, osiguravajuća društva, nedržavni penzioni fondovi, mikrofinansijske i klirinške organizacije) i izdavaoce hartija od vrednosti – dakle, na sva akcionarska društva, piše Nova ekonomija, pozivajući se na CMS Law.

Kao rezultat izmena i dopuna, pomenuta preduzeća neće imati pravo na pružanje pristupa određenim informacijama ako njihovog revizora, bilo da je to fizičko lice ili organizacija, direktno ili indirektno kontrolišu strani subjekti ili ako su takva lica članovi iste grupe kao i revizor.

Uredba je pokrenula snažnu reakciju poslovne zajednice. Neki od njenih predstavnika tumačili su uvođenje ovih ograničenja kao potpunu zabranu saradnje sa revizorima koji rade pod najvećim stranim brendovima.

Drugi predstavnici su zaključili da uredba neće uticati na ovu kategoriju revizora, objašnjavajući da se često poslovni model revizora koji posluju pod stranim brendovima zasniva na franšizama i ne uključuje nikakvu kontrolu stranih subjekata. U tom kontekstu, Ministarstvo finansija je objasnilo da postojanje takvih ograničenja ne znači potpunu zabranu saradnje sa stranim revizorskim kompanijama.

Pojašnjenje je malo smanjilo stepen zabrinutosti zbog usvajanja uredbe, ali ostavlja otvorena mnoga pitanja o tome kako će se u praksi pridržavati njenih ograničenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...