BELA KUĆA SUMNJA U ISTRAGU SZO O POREKLU PANDEMIJE

Verovatnije da je virus prirodan, ali nismo sigurni, naveo Fauči

SvetVesti

26.5.2021 13:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Verovatnije da je virus prirodan, ali nismo sigurni, naveo Fauči Verovatnije da je virus prirodan, ali nismo sigurni, naveo Fauči
Američka administracija obnovila je pozive na potpunu istragu porekla korona virusa, nakon što je izveštaj prošlog vikenda ojačao teoriju da je bolest slučajno puštena... Verovatnije da je virus prirodan, ali nismo sigurni, naveo Fauči

Američka administracija obnovila je pozive na potpunu istragu porekla korona virusa, nakon što je izveštaj prošlog vikenda ojačao teoriju da je bolest slučajno puštena iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu. Prema navodima američkih obaveštajaca, mesec dana pre prijave prvog slučaja od virusa su zaraženi naučnici iz laboratorije.

„Osećamo snažno, svi mi, da bi trebalo da nastavimo istragu koju je obavila Svetska zdravstvena organizacija i pređemo na sledeću fazu. Mnogi od nas smatraju da je veća verovatnoća da je ovo prirodna pojava, ali ne znamo 100 odsto odgovor na to“, rekao je glavni američki epidemiolog Entoni Fauči (Anthony Fauci), prenosi U.S.News.

Savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za Covid-19, Endi Slavit (Andy Slavitt), ocenio je da istraga koju je početkom ove godine sprovela SZO nije učinila dovoljno da objasni kako je bolest počela da se prenosi među ljudima.

Foto: Youtube screenshot

Komentari Faučija i Slavita došli su nakon što je Wall Street Journal izvestio da se troje naučnika iz laboratorije u Vuhanu razbolelo u novembru 2019. godine od simptoma sličnih zarazi Covid-19, a to je bilo mesec dana pre nego što je zabeležen prvi zvanični slučaj.

„Moramo doći do kraja (istrage) i potreban nam je potpuno transparentan proces u Kini. SZO treba da nam pomogne u tome. Ne osećamo kao da to sada imamo. Moramo da dođemo do dna ovog (pitanja), kakav god bio odgovor i to je za nas ključni prioritet“, naveo je Slavit, preneo je FT.

Naučnici koji rade za SZO izvestili su u martu da je „izuzetno malo verovatno“ da je virus pobegao sa Instituta za virusologiju u Vuhanu i da je mnogo verovatnije da se sa životinja proširio na ljude. Neki od naučnika, međutim, kritikovali su taj izveštaj, a generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) naveo je da nije bio dovoljno opširan.

Foto: Tanjug/AP

Gebrejesus je rekao da su naučnici SZO naišli na poteškoće u pristupu „sirovim podacima“ iz Kine, koja je kategorički negirala hipotezu o „curenju“ virusa iz laboratorije. WSJ je svoje navode usmerio na teoriju da je virus „iscureo“ iz laboratorije, pozivajući se na neimenovani obaveštajni izvor koji tvrdi da su trojica istraživača u laboratoriji u Vuhanu završili 2019. godine u bolnici.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Žao Lijan, odbacio je tačnost obaveštajnog izveštaja i rekao da niko od osoblja sa Instituta za virusologiju Vuhan nije zaražen pre decembra 2019. godine. On je zapitao šta je „stvarna svrha“ teorije laboratorijskog curenja.

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) u više navrata okrivio je Kinu za izazivanje pandemije i „nezamislivo“ postupanje u skrivanju istine, u čemu joj je navodno pomogla SZO. Tramp je korona virus nazivao „kineskim virusom“ i optužio SZO da je pod totalnom kontrolom Pekinga.

  • GocaBG

    26.5.2021 #1 Author

    Sta je stvarno istina,mislim da necemo saznati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...