(VIDEO) KOJI DŽEJMS BOND JE NAJVIŠE ZARADIO? Šestorica glumaca tumačila lik popularnog tajnog agenta

KulturaLifestyleSvetVesti

10.12.2020 15:57 Autor: Marko Miladinović 2

(VIDEO) KOJI DŽEJMS BOND JE NAJVIŠE ZARADIO? Šestorica glumaca tumačila lik popularnog tajnog agenta (VIDEO) KOJI DŽEJMS BOND JE NAJVIŠE ZARADIO? Šestorica glumaca tumačila lik popularnog tajnog agenta
Legendarni holivudski producent Albert Brokoli (Albert Broccoli) i njegova ćerka Barbara od 1962. godine do danas proizveli su 25 filmova o tajnom agentu Džejmsu... (VIDEO) KOJI DŽEJMS BOND JE NAJVIŠE ZARADIO? Šestorica glumaca tumačila lik popularnog tajnog agenta

Legendarni holivudski producent Albert Brokoli (Albert Broccoli) i njegova ćerka Barbara od 1962. godine do danas proizveli su 25 filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu, s tim što je premijera poslednjeg u nizu više puta odlagana i zakazana za 21. april 2021. U tim ostvarenjima za nepunih šezdeset godina čak šestorica glumaca tumačila su ulogu britanskog agenta sa dozvolom za ubijanje.

Američki časopis Forbes i strukovni portal za praćenje prihoda na filmskim blagajnama u SAD, a sve više i u ostatku sveta, Boxofficemojo, objavili su listu zarada ovih filmova, i to prilagođenu višedecenijskoj inflaciji, što daje značajno drugačiju, i tačniju, sliku od aktuelnih lista najuspešnijih filmova.

Očekivano, na prvom mestu našao se naslov sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi, i ukupno četvrti po redu o avanturama Džejmsa Bonda, kod nas poznat pod imenom „Operacija Grom“ (Thunderball) iz 1965. godine.

„Operacija Grom“ je zaradila izuzetnih 590 miliona dolara samo na američkom tlu, a podaci o globalnoj zaradi su nepotpuni za period šezdesetih i sedamdesetih godina, ali se pretpostavlja da je kumulativna zarada ovog filma dobrano prevazišla milijardu dolara na svetskim blagajnama. Kada su Bondovi filmovi u pitanju, u proseku ostvarena zarada u SAD obuhvata 45-55 odsto ukupnog svetskog prihoda.

Foto: Pixy.org

Na drugom mestu je „Goldfinger“ iz 1964. sa 514 miliona, a na trećem „Skyfall“ iz 2012. godine sa 358 miliona dolara zarade u SAD. „Skyfall“ je ujedno i najuspešniji nastavak sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi i širom planete je ostvario 1,1 milijardu dolara prihoda.

Kada je reč o uspešnosti svih šest tumača naslovne uloge, na prvom mestu je Šon Koneri (Sean Connery) čijih šest filmova o Bondu je u proseku zaradilo 352 miliona dolara. Na drugom mestu je aktuelni Danijel Krejg (Daniel Craig) sa, za sada, četiri nastavka koja su u proseku donela 259 miliona, a na trećem Pirs Brosnan (Pierce Brosnan) sa takođe četiri filma po 244 miliona dolara.

Na četvrtom mestu ovakvog specifičnog rangiranja je najdugovečniji Bond, Rodžer Mur (Roger Moore), čijih sedam filmova u proseku je zaradilo 181,2 miliona dolara. Na petom mestu je Džordž Lejzenbi (George Lazenby) sa samo jednim filmom, „U službi njenog veličanstva“ (On Her Majesty’s Secret Service) i zaradom od 150 miliona dolara u američkim bioskopima. Na poslednjem mestu je Timoti Dalton (Timothy Dalton), čija dva filma su donela 101 milion u proseku.

Pretpostavlja se da je čitava franšiza zaradila približno šest milijardi dolara samo od prodaje bioskopskih ulaznica, po čemu je, istorijski gledano, na trećem mestu, iza serijala filmova „Star Wars“ i „Marvel“ univerzuma.    

Najnoviji, 25. po redu film o Džejmsu Bondu, a poslednji sa Danijelom Krejgom u naslovnoj ulozi zove se „Nema vremena za umiranje“ (No Time To Die), u režiji Kerija Džodžija Fukunage (Cary Joji Fukunaga), poznatog po seriji „Pravi detektiv“ (True Detective).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...