(VIDEO) PREMINUO DŽON LE KARE, AUTOR ŠPIJUNSKIH TRILERA Hladnoratovsko iskustvo kao mamac za čitaoce

KulturaLifestyleSvetVesti

14.12.2020 10:42 Autor: Marko Miladinović 0

(VIDEO) PREMINUO DŽON LE KARE, AUTOR ŠPIJUNSKIH TRILERA Hladnoratovsko iskustvo kao mamac za čitaoce (VIDEO) PREMINUO DŽON LE KARE, AUTOR ŠPIJUNSKIH TRILERA Hladnoratovsko iskustvo kao mamac za čitaoce
Čuveni pisac špijunskih romana Džon le Kare (John le Carre), umro je u 89. godini u svom domu u Kornvolu od posledica zapaljenja pluća... (VIDEO) PREMINUO DŽON LE KARE, AUTOR ŠPIJUNSKIH TRILERA Hladnoratovsko iskustvo kao mamac za čitaoce

Čuveni pisac špijunskih romana Džon le Kare (John le Carre), umro je u 89. godini u svom domu u Kornvolu od posledica zapaljenja pluća koje nije bilo u vezi sa korona virusom, saopštila je njegova porodica.

Le Kareovo pravo ime bilo je Dejvid Kornvel (David John Moore Cornwell), i zanimljivo je da je svoje veoma popularne romane pisao na osnovu sopstvenog životnog iskustva, obzirom da je u jeku Hladnog rata, pedesetih i šezdesesetih godina, radio za bezbednosne i informativne agencije britanske vlade, MI5 i MI6.

Počeo je da piše pre otprilike šezdeset godina, a prvi veliki uspeh postigao je svojim trećim romanom, „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“ (The Spy Who Came in from the Cold) iz 1963. godine. Ta knjiga je preko noći postala međunarodni bestseler, čemu je svakako pomogla i pompa oko neviđenog bioskopskog uspeha filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu. Le Kare ja tada dao otkaz u MI6 i u potpunosti se posvetio pisanju.

Međutim, za razliku od Bondove romantizovane verzije tajnog agenta koji sam rešava sve probleme, boravi na egzotičnim lokacijama i veliki je ženskaroš, Le Kareovi likovi su bili znatno ljudskiji, bez jasno utvrđenih granica između dobra i zla, te sa realno prikazanim situacijama iz hladnoratovskog miljea.

Već taj prvi roman kojim se proslavio pretvoren je u dugometražni film, sa Ričardom Bartonom (Richard Burton) u glavnoj ulozi.

Od tada, Le Kare je postao miljenik kako čitalačke publike i kritike, tako i filmskih producenata. Maltene svi njegovi romani koje je napisao do svoje smrti bili su ekranizovani, po čemu je od njega uspešniji samo američki autor Stiven King (Stephen King).

Pomenimo samo neke: „Smrtonosna afera“ (The Deadly Affair) reditelja Sidnija Lameta (Sidney Lumet), iz 1967. godine, „Rat u ogledalu“ (The Looking Glass War), sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi, iz 1970, „Panamski krojač“ (The Tailor of Panama) iz 2001. sa Pirsom Brosnanom (Pierce Brosnan), „Krpar, krojač, soldat, špijun“ iz 2011. sa Garijem Oldmanom (Gary Oldman), ili mini TV serija „Noćni menadžer“ (The Night Manager) u produkciji BBC, sa Hjuom Lorijem (Hugh Laurie) i Tomom Hidlstonom (Tom Hiddlestone) u glavnim ulogama, iz 2016. godine.

Džon le Kare je posedovao kilometar i po kornvolske obale, uz čuvenu liticu koja gleda na Atlantski okean. Britanski mediji procenjuju njegovo bogatstvo na 100 miliona američkih dolara.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...