(VIDEO) U SAUDIJSKOJ ARABIJI PLANIRAJU GRADNJU PAMETNIH GRADOVA Bez ulica i automobila, a sa veštačkom inteligencijom

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

13.1.2021 14:30 Autor: Marko Miladinović 1

(VIDEO) U SAUDIJSKOJ ARABIJI PLANIRAJU GRADNJU PAMETNIH GRADOVA Bez ulica i automobila, a sa veštačkom inteligencijom (VIDEO) U SAUDIJSKOJ ARABIJI PLANIRAJU GRADNJU PAMETNIH GRADOVA Bez ulica i automobila, a sa veštačkom inteligencijom
Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio je na nacionalnoj televiziji početak izgradnje megaprojekta vrednog najmanje 500 milijardi američkih dolara. Reč je o ranije nagoveštavanoj... (VIDEO) U SAUDIJSKOJ ARABIJI PLANIRAJU GRADNJU PAMETNIH GRADOVA Bez ulica i automobila, a sa veštačkom inteligencijom

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio je na nacionalnoj televiziji početak izgradnje megaprojekta vrednog najmanje 500 milijardi američkih dolara. Reč je o ranije nagoveštavanoj ideji podizanja pametnih urbanih celina koje bi duž linije od 170 kilometara povezivale obalu Crvenog mora sa planinama severozapada zemlje. Upravo zato, čitav futuristički urbanistički plan za sada nosi ime “Linija” (The Line).

Linija je prvi put spomenuta pre tri godine, kao “revolucija u urbanom životu”, jer su njene stambene i poslovne celine kreirane bez postojanja tradicionalnih ulica, već kroz pešačke zone isprepletane sa zelenim površinama. Cilj je, između ostalog, da se u potpunosti izbaci upotreba automobila, kako onih na benzinski motor, tako i električnih.

To na prvi pogled možda zvuči neobično za zemlju koja je najveći izvoznik nafte na svetu, međutim, parafrazirajući reči Bin Salmana, ideja je da se čitava država, koja svoje bogatstvo duguje nafti, polako okrene od proizvodnje iste, ka eksploataciji čistih i obnovljivih energija, uz stvaranje inovativnih centara budućnosti, koji bi povezivali tehnološke preduzetnike, investitore i ljubitelje zdravog života.

Budući grad trebalo bi da nikne u geografskom regionu nazvanom NEOM (“nova budućnost”). On će u potpunosti biti umrežen programima sa veštačkom inteligencijom koji bi njegovim rezidentima trebalo da pruže maksimalno udoban boravak.

Uz napomenu da će pojedinačne stambene i poslovne celine biti izgrađene da “ispune sve potrebe njihovih korisnika na pet minuta pešačenja”, duž pomenutog koridora od 170 km biće sproveden ultrabrzi transportni sistem, najverovatnije u vidu novog autoputa ili “ekološkog” voza.

Konstrukcija počinje već ove godine, a saudijski princ očekuje da će na njoj biti zaposleno oko 380.000 graditelja. Procena vlasti Saudijske Arabije je da će novi grad doprineti 48 milijardi dolara nacionalnom BDP do 2030. godine.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...