(VIDEO) ŽIČARU KOTOR- LOVĆEN NAMERAVA DA GRADI LEITNER Vrednost projekta 18 miliona evra

BiznisRegionTurizamVesti

5.8.2020 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

(VIDEO) ŽIČARU KOTOR- LOVĆEN NAMERAVA DA GRADI LEITNER Vrednost projekta 18 miliona evra (VIDEO) ŽIČARU KOTOR- LOVĆEN NAMERAVA DA GRADI LEITNER Vrednost projekta 18 miliona evra
Konzorcijum “Leitner žičara Kotor 1350″, iza kojeg stoji italijanska kompanija Leitner AG, prvorangirani je ponuđač na tenderu za izgradnju žičare Kotor- Lovćen. “Tenderska komisija... (VIDEO) ŽIČARU KOTOR- LOVĆEN NAMERAVA DA GRADI LEITNER Vrednost projekta 18 miliona evra

Konzorcijum “Leitner žičara Kotor 1350″, iza kojeg stoji italijanska kompanija Leitner AG, prvorangirani je ponuđač na tenderu za izgradnju žičare Kotor- Lovćen.

“Tenderska komisija je izvršila vrednovanje ponude u skladu sa javnim oglasom i Koncesionim aktom. Na osnovu rezultata izvršenog vrednovanja izabran je prvorangirani ponuđač ‘Konzorcijum Leitner žičara Kotor 1350’ za realizaciju projekta žičara Kotor- Lovćen”, navodi se u dokumentu Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Iza Konzorcijuma stoji čuvena italijanska kompanija Leitner AG, jedan od vodećih svetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski-liftova.

Podsetimo, još 1. juna crnogorske Dnevne novine su objavile novi Koncesioni akt za žičaru Kotor -Lovćen, u kome se navodi da je realizacija ovog projekta, vrednog 18 miliona evra, na bazi tridesetogodišnje koncesije, ekonomski opravdana.

Dodaje se da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615.215 putnika. Ukupan broj jahti u Luci Kotor tokom tog perioda je iznosio 3.961, a na njima je registrovano 22.586 putnika.

“Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da sledi rast turizma u Crnoj Gori”, zaključuje se u dokumentu, prenosi bankar.me.

Autori Koncesionog akta predviđaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 tokom prvih 12 meseci rada. Takođe, predviđaju se prihodi u rasponu od 3,2 do 4.2 miliona evra. Do ove računice se došlo uz cenu povratne karte od 20 evra za strane turiste, a 15 za domaće.

Uz minimalnu investiciju u žičaru od 18 miliona, i minimalni godišnji prihod od 3.2 miliona evra, projekat bi se isplatio za manje od pet godina.

Ukupno trajanje koncesije je 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu, a korisnik bi ubirao prihode od žičare 29 godina.

Trasa celokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje ovaj grad sa Tivtom, i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...